Korttidsboende fysisk eller psykisk funktionsnedsättning

På Vardagas korttidsboende för rehabilitering vid fysisk eller psykisk funktionsnedsättning bor du i en egen modern lägenhet, med kompetent personal, god mat och trevliga aktiviteter direkt utanför din dörr.

Vi vänder oss till dig över 40 år som behöver rehabilitering efter exempelvis skada, operation eller funktionsnedsättning. Vi tar emot boende med biståndsbeslut från hela Sverige.

På Vardagas korttidsboenden får de boende hjälp till mobilisering och att bevara sina funktioner efter sjukdom eller skada och eventuell sjukhusvistelse. Det är kommunen som beviljar plats på korttidsboende. Syftet med vistelsen är att om möjligt komma tillbaka till hemmet eller flytta in på ett permanent äldreboende. Samtidigt kan de närstående få avlastning och stöd.

Alltid på Vardagas korttidsboende

  • Egen möblerad lägenhet
  • Kompetenta medarbetare och rehabteam
  • Aktiviteter och rehabilitering på dina villkor

Här hittar du Vardagas boenden för fysisk eller psykisk funktionsnedsättning

Så går det till att söka en plats

1. Kontakta din kommun

För en plats på till exempel ett äldreboende behöver du ett biståndsbeslut från din hemkommun. Ring och be att få tala med en biståndshandläggare inom området omsorg.

2. Träffa din handläggare

Träffa biståndshandläggaren i din hem- eller sjukhusmiljö och berätta om dina önskemål och behov. Du får hjälp att fylla i en ansökan som lämnas in för utredning.

3. Välj din omsorg

När du beviljats stöd är det dags att välja vem som ska sköta din omsorg. Du kan alltid framföra önskemål till kommunen om att bo på något av Vardagas äldreboenden.

Eget rehabiliteringsteam

På Vardagas korttidsboende för rehabilitering vid fysisk eller psykisk funktionsnedsättning finns omvårdnadspersonal och sjuksköterska på plats dygnet runt. Alla talar svenska. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, vanliga yrkeskategorier är undersköterska och sjuksköterska. Vi har även ett eget rehabiliteringsteam med arbets- och fysioterapeuter som hjälper dig att träna för att bevara och förbättra dina förmågor under tiden du är hos oss.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktperson bland medarbetarna som har ett extra ansvar för just dig och ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer. Centralt är att du alltid ska känna dig sedd, hörd och respekterad.

Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar. Det kan till exempel handla om kontaktmannaskap, demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.


Aktiviteter en viktig del av rehabiliteringen på Vardagas boende

Hos oss ska du kunna behålla ditt levnadssätt och dina vanor även om du behöver stöd. Vi hjälper dig att utforma din dag utifrån din förmåga och dina önskemål. Varje dag ska kännas meningsfull för just dig. Vi arbetar med ett salutogent där vardagsrehabilitering är en stor del av dagen .

Vi har en hög medicinsk kompetens eftersom vi vänder oss till svårt sjuka med stort omvårdnadsbehov Tillsammans med dig planerar vi vård och aktiviteter efter det mål som din vistelse grundar sig på samt din förmåga och dina behov.

Ofta är de små detaljerna avgörande för att dagen ska kännas riktigt bra. Det tar vi fasta på. Du styr din rehabilitering med målet att få ett så välfungerande vardagsliv som möjligt när du kommer hem igen.

Aktiviteter är en viktig del av din rehabilitering. Vi erbjuder vanligen två-tre olika aktiviteter varje dag. Våra aktiviteter har gärna fokus på musik och rörelse. Vi bjuder ofta in musiker som spelar live, eller lyssnar på musik tillsammans. Varje dag erbjuder vi yoga och sittjympa. Vi försöker vara ute så mycket som möjligt på våra stora härliga terrasser och vår rofyllda trädgård. Självklart är din familj och dina vänner alltid välkomna att besöka dig.

På vårt boende finns en aktivitetsansvarig medarbetare. Det är du och de andra boende som tillsammans styr aktivitetsutbudet. Dina förslag är alltid välkomna. Vår målsättning är att alla boende varje dag ska hitta något särskilt roligt och stimulerande.

Varje vecka erbjuds du också en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet

Du ska alltid känna att du deltar i de aktiviteter du själv vill, tycker om och orkar med. All aktivitet sker på dina villkor. Vill du hellre ha en stund för dig själv, så går det precis lika bra.


God och välsmakade mat på Vardaga

Mat tillhör livets höjdpunkter och måltiderna ska avnjutas i en lugn och trevlig miljö. Det är viktigt att maten är av hög kvalitet, både näringsriktig och välsmakande.

På Vardaga lagar vi den mesta maten på plats. Det sprider härliga, aptitretande dofter. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag.

Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl för den som så önskar. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Vi anpassar våra menyer efter lokala traditioner och specialiteter.


I de här kommunerna finns Vardagas äldreboenden