Vardagas boenden för yngre personer med demenssjukdom
Välkommen till Vardagas verksamheter för personer som mitt i livet drabbats av en demenssjukdom. Hos oss får du omsorg som anpassas efter just dina behov och önskemål.
Du bor i en egen lägenhet. Den har en höj- och sänkbar säng, i övrigt möblerar du med dina egna möbler och saker. Du har också tillgång till gemensamma utrymmen som kök, matsal, vardagsrum och utemiljö.
På boendet finns utbildad personal som stöttar dig när det behövs, dygnet runt. Vi strävar efter bevarad självständighet och stöttar dig att fortsätta med aktiviteter som ger dig mening och glädje.
Alltid på Vardagas boenden för yngre demens
- Personligt bemötande
- Aktiviteter som ger mening och glädje
- Bevarad självständighet
Läs mer om våra boenden för yngre demens
Här hittar du alla Vardagas boenden för yngre demens
Så här söker du en plats för yngre demensboende
1. Kontakta din kommun
För en plats på till exempel ett äldreboende behöver du ett biståndsbeslut från din hemkommun. Ring och be att få tala med en biståndshandläggare inom området omsorg.
2. Träffa din handläggare
Träffa biståndshandläggaren i din hem- eller sjukhusmiljö och berätta om dina önskemål och behov. Du får hjälp att fylla i en ansökan som lämnas in för utredning.
3. Välj din omsorg
När du beviljats stöd är det dags att välja vem som ska sköta din omsorg. Du kan alltid framföra önskemål till kommunen om att bo på något av Vardagas äldreboenden.
Personligt bemötande på Vardagas boenden
Viktigast i vår omsorg är att utgå från dina unika behov och förutsättningar. Våra medarbetare skapar trygghet och trivsel, med målet att du och dina närstående ska må så bra som möjligt. Många av våra medarbetare har genomgått särskild utbildning i demensomsorg genom Demensakademin, som är ett helhetskoncept och ett arbetssätt inom Vardaga för en god omsorg och bemötande av personer med demenssjukdom.
När du kommer till oss vill vi lära känna dig. Hur ser dina vanor och behov ut? Vad ger dig mening? Därefter utformar vi omsorgen så att den passar dig. Om du vill, är dina närstående varmt välkomna att bida med sin kunskap.
Fortsätt leva ett aktivt liv
Lever du ett aktivt liv kan du fortsätta med det hos oss. Brukar du gå till simhallen eller gymmet, ta promenader eller fika med vänner? Vi hjälper dig att fortsätta komma iväg på de aktiviteter som du tycker om.
Kanske föredrar du att stanna kvar på boendet. Vi organiserar aktiviteter efter dina och dina medboendes önskemål och behov. Det kan handla om filmvisning, rörelse, dagliga promenader, matlagning och utflykter.
Bevarad självständighet på Vardagas boenden för yngre demens
Att bevara självständigheten är viktigt för självkänslan. Vi stöttar dig att i möjligaste mån leva dina dagar som du gjorde tidigare trots din demenssjukdom. Du hjälper till i vardagliga sysslor, som att hålla ordning i din lägenhet, men vi finns som stöd när det behövs.
Gillar du matlagning är du varmt välkommen till vårt gemensamma kök. All mat tillreds på plats.
Familj och vänner är välkomna till Vardagas boenden
Naturligtvis är din familj och dina vänner alltid välkomna att besöka dig på boendet. Vi hjälper gärna till att ordna besöken så att de passar just dig och dina närstående. Kanske vill ni ha fredagsmys eller middag med hämtmat i din egen lägenhet? Eller låna ett samtalsrum? Vi kan också orda en säng så att din närstående kan sova kvar på boendet.
Passar det bättre, hjälper vi dig att träffa barn och familj utanför boendet.
Vardagas Demensakademi för god omvårdnad vid demenssjukdom
Inom Vardaga är vi experter på omvårdnad och bemötande vid demenssjukdom. Många av våra medarbetare har genomgått Demensakademins certifiering.
Demensakademin är Vardagas kunskapscenter för omvårdnad vid demenssjukdomar. Här utbildar vi våra medarbetare och ser till att vi håller oss à jour inom forskning och evidensbaserade metoder samt sprider kunskapen till verksamheterna.
Demensakademin ger även utbildning och stöd till närstående. Läs mer om Demensakademin här.
För dig som är närstående
Demenssjukdomar förändrar inte bara livet för den som är sjuk utan även för de närstående. Ibland kallas sjukdomen också för ”de anhörigas sjukdom”. Inte minst när någon drabbas av demenssjukdom i yngre år kan det få stora konsekvenser för hela familjen. Vi erbjuder samtal med läkare/sjuksköterska om förloppet vid demenssjukdom. Vår Demensakademi ger även utbildning och stöd. Det är viktigt att du som närstående får den information och kunskap du behöver för att hantera situationen och må så bra som möjligt.