På ett av Vardagas äldreboenden i Uppsala möts du av kunnig personal som verkligen lyssnar på dig. Vi erbjuder ett trivsamt boende för äldre med egna lägenheter. Du som har behov av somatisk vård eller har en demenssjukdom är välkommen till hos oss. Här är våra viktigaste utgångspunkter:
 • Din trygghet och ditt behov av omsorg ska kunna tillgodoses.
 • Vårt arbete tar hänsyn till dina intressen och önskemål.
 • Maten på våra äldreboenden är näringsrik och välsmakande.
 • Omsorgstagare på Vardagas äldreboenden i Uppsala ska ha aktiviteter att delta i om de så önskar.

Välj ett äldreboende i Uppsala från listan

Guide till hur du får plats på ett äldreboende i Uppsala

1. Ring Uppsala kommun

För en plats på till exempel ett äldreboende behöver du ett biståndsbeslut från din hemkommun. Ring och be att få tala med en biståndshandläggare inom området omsorg.

2. Ansök om äldreboende

Träffa biståndshandläggaren i din hem- eller sjukhusmiljö och berätta om dina önskemål och behov. Du får hjälp att fylla i en ansökan som lämnas in för utredning.

3. Välj din omsorg

När du beviljats stöd är det dags att välja vem som ska sköta din omsorg. Du kan alltid framföra önskemål till kommunen om att bo på något av Vardagas äldreboenden i Uppsala.

Här hittar du kontaktuppgifter till din kommun


Tjänster i Uppsala inom äldreomsorg

I vissa kommuner erbjuder Vardaga fler tjänster inom äldreomsorgen än äldrebonde.

För dig och närstående att tänka på

Här har vi samlat information för dig och dina närstående som kan vara bra att känna till om när man ska flytta in eller ansöka om äldreboende:

Innehåll


  Omsorgsboende i Uppsala som utgår från dig

  Ett boende för äldre ska vara praktiskt och bekvämt. Vi sköter det vardagliga med bland annat städning, tvätt och matlagning. Du får också den hjälp du behöver med hygien och medicinering. Vårt arbete utförs med respekt för din integritet.

  Du bestämmer själv hur du vill ha det i din lägenhet och möblerar med dina egna möbler. Vi gör ofta uppföljningar för att försäkra oss om att du har det bra. Vi kan även lyssna på dina anhöriga om du vill att de ska föra din talan.

  Medarbetare med kunskap om ålderssjukdomar

  Du ska kunna få hjälp när det behövs på Vardagas äldreboenden i Uppsala. Vi har hälso- och sjukvårdspersonal på plats och du kan få hjälp direkt på boendet om du har behov av rehabilitering. Personalen pratar svenska och svarar på dina frågor eller funderingar och hjälper dig när behov uppstår.

  Förutom att våra medarbetare uppfyller de formella kraven utifrån sina ansvarsområden erbjuder vi egna utbildningar. På Vardagas boenden i Uppsala får du en egen kontaktperson. Kontaktpersonen har ett särskilt ansvar att lyssna på dig och se till så att dina behov tillmötesgås på bästa sätt.

  Vi tillreder mycket av maten på plats

  För oss är det viktigt att våra boende ska kunna samlas kring goda måltider i en lugn miljö. Det mesta av maten tillreder vi på plats, för bästa möjliga resultat. Tanken är att det ska smaka som hemma, och att du ska kunna känna doften av maten medan den lagas. Under helger och på helgdagar dukar vi extra fint och serverar tre rätter med ett glas vin eller öl om du så önskar. 

  På ett särskilt boende för äldre ska du kunna äta när du är hungrig och kunna vara säker på att få i dig tillräckligt med näring. Vi serverar därför frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål. Frukt och kaffe finns alltid tillgängligt. Om du inte gillar en rätt ska det finnas alternativ och vi bjuder ofta på efterrätt, även på vardagar. Mat är helt enkelt något som vi tycker är väldigt viktigt.

  Gemenskap och meningsfulla aktiviteter ger livskvalitet

  Att bo på ett äldreboende får inte bli tråkigt eller enformigt. Vi erbjuder omväxling och frihet på våra omsorgsboenden i Uppsala. Tillsammans med din kontaktperson kan du planera in aktiviteter och ärenden på stan då och då. Det finns dessutom mycket att göra och delta i på boendet. Vi har en särskild person som ansvarar för att anordna aktiviteter, som högläsning och gymnastik. 

  Varje dag har du möjlighet att göra saker tillsammans med andra eller kanske ta en promenad. På så sätt får du en aktiv vardag för ett ökat fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande.

  Vanliga frågor och svar om Vardagas äldreboenden i Uppsala