Tillgänglighetsredogörelse för Vardaga
Här beskriver vi hur Vardaga uppfyller lagen om tillgänglighet till offentlig service, om det finns några brister och hur vi i så fall planerar att åtgärda dem. Här hittar du också information om hur du kan kontakta oss om du upptäcker brister. Vardaga AB står bakom den här webbplatsen och vi vill att så många som möjligt ska kunna använda den.
Tillgänglighet på webbplatsen
Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Se avsnittet ”Innehåll som inte är tillgängligt” för mer information.
Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?
Om någon del av webbplatsen inte är tillgänglig för dig kan du meddela oss. Du kan kontakta oss på följande sätt:
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Vi strävar hela tiden efter att förbättra tillgängligheten på webbplatsen. Om du upptäcker ett problem som inte beskrivs på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller kraven i lagen, kan du rapportera problem genom att skicka e-post till webmaster@ambea.se eller fyll i formuläret Rapportera tillgänglighetsproblem
Tillsyn
Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har ansvaret för tillsyn över lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Du kan anmäla till Digg om du tycker att vår digitala service har brister i tillgänglighet.
Du kan också anmäla till Digg om du tycker att vår bedömning av vad som är oskäligt betungande ska granskas, om du tycker att vår tillgänglighetsredogörelse har brister eller om du tycker att vi inte har hanterat din begäran om tillgängliggörande korrekt.
Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet
Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, på grund av de brister som beskrivs här.
Innehåll som inte är tillgängligt
- Det förekommer bilder som saknar alt-attribut eller har felaktiga textbeskrivningar vilket kan göra innehållet svårare att förstå för användare som får innehållet uppläst. Vi arbetar löpande med att se över och rätta till textbeskrivningar.
- I artikellistningar förekommer det bilder som är länkade men saknar alt-text vilket gör det svårt att förstå vart länken leder för de som får innehållet uppläst.
- Visuell information, som namnskyltar för talare i videor, beskrivs inte med syntolkning i vissa videor på webbplatsen. Vår ambition är att alla videor vi producerar framöver ska vara helt tillgänglighetsanpassade. Se avsnittet oskäligt betungande anpassning.
- Vissa videor saknar helt textning, vilket hindrar användare med nedsatt hörsel från att följa dialogen. Vi arbetar löpande med att texta de videor som saknar textning.
- Det förekommer hopp i rubriknivåer vilket kan medföra att innehållets struktur presenteras på ett ologiskt vis för användare som får innehållet uppläst.
- Tabeller saknar i regel en beskrivande text som förklarar vilket innehåll som presenteras.
- Vi är medvetna om att det förekommer problem med autoifyllnad av information i vissa formulärfält då fälten saknar HTML-attribut för autoifyllning.
- På mindre skärmar eller vid förstoring kan text i högerkolumn överlappa, tryckas ihop eller hamna utanför skärmen, vilket försvårar läsbarheten.
- Formulärfält har en ljusgrå bakgrundsfärg som inte har tillräckligt hög kontrast i kombination med vit bakgrund. Detta kan försvåra för användare med nedsatt syn.
- Stängknappar i dialogrutor går inte att nå med tangentbordsnavigation. Knappen saknar också en förklarande text vilket gör att användare som inte ser gränssnittet inte kan förstå vad knappen gör.
- Fokusmarkering fungerar inte i sökresultatslista och i lista på sidan Här finns vi, vilket gör det svårt att veta vilket element som är markerat vid tangentbordsnavigering.
- En del länkar har en maskinläsbar hjälptext som inte stämmer överens med den visuella texten. Detta kan göra att det inte går att aktivera länkar med röststyrning.
- Det förekommer ikoner som har en beskrivningstext med engelsk text. Detta kan göra att texterna läses upp felaktigt av skärmläsare.
- Dialogrutor kan vara svåra att använda för användare som inte ser gränssnittet eller använder tangentbordsnavigation. Dialogrutor presenterar sig inte som dialoger av hjälpmedel och går inte att stänga via tangentbordet, utan endast med mus eller touch-skärm.
Vi arbetar löpande med att åtgärda brister och vår ambition är att åtgärda kända tillgänglighetsproblem senast under 2025.
Undantag för oskäligt betungande anpassning
Vardaga AB åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service för följande innehåll.
Vissa videor som publicerats på Vardaga har visuell information som inte förklaras i text eller genom syntolkning. Vår bedömning är att informationen i de flesta fall inte är av väsentlig betydelse. Vi bedömer att det skulle vara oskäligt betungande att åtgärda bristerna i alla befintliga videor. När videor publiceras på Vardaga försöker vi också komplettera bristerna genom att beskriva samma information i text på sidan.
Innehåll som inte omfattas av lagen
Det innehåll som beskrivs här är inte fullt tillgängligt, men undantas enligt 9 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
- Sökknappen på söksidan har för liten klickyta enligt kraven i WCAG 2.2 (som i dagsläget inte är ett lagkrav) vilket kan göra att det är svårt att träffa knappen.
Hur vi har testat webbplatsen
Vi har gjort har gjort en oberoende granskning av webbplatsen.
Senaste bedömningen gjordes av Metamatrix den 29 januari 2025.
Redogörelsen uppdaterades senast den 17 februari 2025.
Rapportera tillgänglighetsproblem
Fyll i formuläret för att rapportera brister i tillgängligheten på vardaga.se