Vardagas boenden för personer med förvärvad hjärnskada

På våra boenden för personer med förvärvad hjärnskada bor du i en egen modern lägenhet, med kompetent personal, god mat och trevliga aktiviteter direkt utanför din dörr. Vi tar emot boende med biståndsbeslut från hela Sverige.

För personer med förvärvad hjärnskada erbjuder Vardaga boenden med flera olika inriktningar. Det kan handla om exempelvis förvärvad hjärnskada i vuxen ålder, såsom trafik- eller fallskador, men också hjärnskador orsakade av stroke och andra sjukdomstillstånd, eller sjukdomar som Huntingtons sjukdom. Det finns både korttidsboende och permanent boende. Hos oss får de boende allt det stöd de har beviljats av kommunen, för att kunna klara det dagliga livet så bra som möjligt. Utifrån deras önskemål och behov formas vården och omsorgen.

Alltid på Vardagas boenden för dig med förvärvad hjärnskada

  • Egen lägenhet
  • Kompetenta medarbetare
  • Aktiviteter på dina villkor

Här hittar du boenden för personer med förvärvad hjärnskada

Så här går det till att söka en plats i Vardagas boende för dig med förvärvad hjärnskada

1. Kontakta din kommun

För en plats på till exempel ett äldreboende behöver du ett biståndsbeslut från din hemkommun. Ring och be att få tala med en biståndshandläggare inom området omsorg.

2. Träffa din handläggare

Träffa biståndshandläggaren i din hem- eller sjukhusmiljö och berätta om dina önskemål och behov. Du får hjälp att fylla i en ansökan som lämnas in för utredning.

3. Välj din omsorg

När du beviljats stöd är det dags att välja vem som ska sköta din omsorg. Du kan alltid framföra önskemål till kommunen om att bo på något av Vardagas äldreboenden.

Engagerad och kompetent personal på Vardaga

På Vardagas boenden för personer med förvärvad hjärnskada finns omvårdnadspersonal och sjuksköterska på plats dygnet runt för din trygghet. Alla talar svenska. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, vanliga yrkeskategorier är undersköterska och sjuksköterska. Vi har även egna rehabiliteringsteam på plats med arbets- och fysioterapeuter som hjälper dig att bevara, och om möjligt, förbättra dina förmågor.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktperson bland medarbetarna som har ett extra ansvar för just dig och ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer. Centralt är att du alltid ska känna dig sedd, hörd och respekterad.

Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar. Det kan till exempel handla om kontaktmannaskap, demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

Dina behov och önskemål i fokus

Hos oss ska du kunna behålla ditt levnadssätt och dina vanor även om du behöver stöd. Vi hjälper dig att utforma din dag utifrån din förmåga och dina önskemål. Varje dag ska kännas meningsfull för just dig.

Ofta är de små detaljerna avgörande för att dagen ska kännas riktigt bra. Det tar vi fasta på. Du styr hur du vill ha din dag och vad du vill göra.

Mat som hemma på Vardaga

Mat tillhör livets höjdpunkter och måltiderna ska avnjutas i en lugn och trevlig miljö. Det är viktigt att maten är av hög kvalitet, både näringsriktig och välsmakande.

På Vardaga lagar vi den mesta maten på plats på de olika våningsplanen. Det sprider härliga, aptitretande dofter. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag.

Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl för den som så önskar. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Vi anpassar våra menyer efter lokala traditioner och specialiteter.

Gemenskap och aktiviteter på Vardagas boenden

Aktiviteter är en viktig del av din vård och omsorg. Det skapar både gemenskap och en meningsfull vardag. Vi erbjuder olika aktiviteter varje dag. Vi försöker vara ute så mycket som möjligt på våra terrasser och i våra trädgårdar. Självklart är din familj och dina vänner alltid välkomna att besöka dig.

På varje boende finns en aktivitetsansvarig medarbetare. Det är du och de andra boende som tillsammans styr aktivitetsutbudet. Dina förslag är alltid välkomna. Vår målsättning är att alla boende varje dag ska hitta något särskilt roligt och stimulerande.

Varje vecka erbjuds du också en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet. Kanske vill du komma iväg och handla i någon butik, få massage eller bara sitta i lugn och ro och prata en stund.

Du ska alltid känna att du deltar i de aktiviteter du själv vill, tycker om och orkar med. All aktivitet sker på dina villkor, förutsättningar och dagsform Vill du hellre ha en stund för dig själv, så går det precis lika bra.

I de här kommunerna finns Vardagas äldreboenden