Vardagas demensboende – tryggt och hemlikt

Välkommen till Vardagas demensboenden som är särskilt anpassade för personer med demenssjukdom. Demensboendet är en del av, eller ett helt, äldreboende.

På Vardagas demensboenden har du en egen lägenhet som du själv möblerar. Du får all den hjälp som du behöver och har beviljats av kommunen, för att kunna fortsätta att leva ett så gott liv som möjligt, trots demenssjukdomen. Utifrån dina önskemål och behov formas vården och omsorgen. För den som så önskar, erbjuder vi olika aktiviteter. Välsmakande och näringsriktiga måltider är en viktig del av dagen.

Alltid på Vardagas demensboenden

  • Egen lägenhet som du själv möblerar
  • Medarbetare med god kunskap om demenssjukdomar
  • Aktiviteter på dina villkor

Här hittat du Vardagas demensboenden

Så här ansöker du om en plats på ett demensboende

1. Kontakta din kommun

För en plats på till exempel ett äldreboende behöver du ett biståndsbeslut från din hemkommun. Ring och be att få tala med en biståndshandläggare inom området omsorg.

2. Träffa din handläggare

Träffa biståndshandläggaren i din hem- eller sjukhusmiljö och berätta om dina önskemål och behov. Du får hjälp att fylla i en ansökan som lämnas in för utredning.

3. Välj din omsorg

När du beviljats stöd är det dags att välja vem som ska sköta din omsorg. Du kan alltid framföra önskemål till kommunen om att bo på något av Vardagas äldreboenden.

Vad är ett demensboende?

Ett demensboende är ett äldreboende, eller ett antal avdelningar, där alla boende har en en demenssjukdom. Medarbetarna har god kunskap om demenssjukdomar och boendet inreds i möjligaste mån för att underlätta för personer med demens. I övrigt när det gäller mat, omvårdnad och aktiviteter skiljer sig inte ett demensboende från andra äldreboenden. Fokus är att ge en god omsorg och stimulerande vardag till dem som bor där.

Medarbetare får vidareutbildning av Vardagas demensakademi

På Vardagas demensboenden finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt för din trygghet. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, vanliga yrkeskategorier är undersköterska och sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Många av våra medarbetare har genomgått särskild utbildning i demensomsorg genom Demensakademin, som är ett helhetskoncept och ett arbetssätt för en god omsorg och bemötande av personer med demenssjukdom på Vardaga.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktperson bland medarbetarna som har ett extra ansvar för just dig och ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer. Centralt är att du alltid ska känna dig sedd, hörd och respekterad.

Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar. Det kan till exempel handla om kontaktmannaskap, demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

Hos oss talar alla medarbetare svenska.

Varje dag ska kännas meningsfull på Vardagas boende

Hos oss ska du kunna behålla ditt levnadssätt och dina vanor även om du behöver stöd och när minnet sviktar. Vi hjälper dig att utforma din dag utifrån din förmåga och dina önskemål. Varje dag ska kännas meningsfull för just dig.

Ofta är de små detaljerna avgörande för att dagen ska kännas riktigt bra. Det tar vi fasta på. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.

God och näringsriktig mat på Vardagas demensboenden

På Vardaga lagar vi den mesta maten på plats på de olika avdelningarna. Det sprider härliga, aptitretande dofter. Dofter kan skapa minnen för dig som har en demenssjukdom, liksom att serveras mat som du är van vid sedan tidigare. Att få avnjuta maten i en lugn och trevlig miljö, vid ett dukat bord skapar en hemkänsla. För den som önskar, går det naturligtvis bra at äta i den egna lägenheten. För dig som är äldre är det speciellt viktigt att maten håller hög kvalitet så att den ger den näring du behöver, samtidigt som den naturligtvis ska vara god!

Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl, om man vill. Kaffe och frukt alltid tillgängligt. Vi anpassar våra menyer efter lokala traditioner och specialiteter.

Inredning som underlättar för personer med demenssjukdom

På de demensboenden som Vardaga driver i egen regi, inreder vi enligt Vardagas boendekoncept, som utgår från äldres speciella behov. Tonen är skandinavisk design med en varm och ombonad känsla. Färg, form och funktion är anpassade efter det åldrande ögat, rön inom demensforskningen och i samarbete med vår Demensakademi.
Vid demenssjukdom tolkar man omgivningen på andra sätt än när man är frisk. Därför ger vi i inredningen ledtrådar med hjälp av färger, mönster och former för att underlätta orientering på boendet. Det kan till exempel vara ett färgat kakel bakom toaletten och handfatet eller en annan färg på dörren till lägenhet än vad väggen har. Varje våningsplan har en egen färg och det gör att personer med demenssjukdom eller nedsatt syn lättare kan orientera sig. Alla lägenheter har en krok utanför dörren där den boende kan hänga ett föremål som gör att hen känner igen sig.
Utanför bostaden finns det generöst med gemensamma ytor anpassade efter de boendes behov av gemenskap, social avskildhet i en egen mysig fåtölj eller trädgårdar där de intresserade kan odla.

Gemenskap och aktiviteter på Vardagas demensboenden

Aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad och kan också bidra till att bibehålla minnesfunktioner. Aktiviteter skapar både gemenskap och en meningsfull vardag. Vi försöker vara ute så mycket som möjligt och många av våra boenden har fina trädgårdar att njuta av. Självklart är din familj och dina vänner alltid välkomna att besöka dig.

På våra boenden finns en aktivitetsansvarig medarbetare. Vanliga aktiviteter är promenader, odla i trädgården eller ta en fika utomhus. Högläsning, korsord, spel, handmassage manikyr samt aktiviteter som uppmuntrar till rörelse är också vanligt förekommande. Dina förslag är alltid välkomna. Vår målsättning är att alla boende varje dag ska hitta något särskilt roligt och stimulerande.

Varje vecka erbjuds du också en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet. Kanske vill du komma iväg och handla i någon butik, få massage eller bara sitta i lugn och ro och prata en stund.

Du ska alltid känna att du deltar i de aktiviteter du själv vill, tycker om och orkar med. All aktivitet sker på dina villkor. Vill du hellre ha en stund för dig själv, så går det precis lika bra.


I de här kommunerna finns Vardagas äldreboenden

Vanliga frågor och svar om äldreboende