Boende för personer med Huntingtons sjukdom

På Nattsländans omsorgsboende i Bunkeflostrand i Malmö finns en särskild boendeenhet för personer med Huntingtons sjukdom. Vi tar emot boende från hela Sverige.

På Nattsländan finns kunniga och erfarna medarbetare. Kontinuiteten är hög, medarbetarna har arbetat här i många år och har stor erfarenhet av att arbeta med personer med Huntingtons sjukdom. Nattsländan samarbetar med både Huntington-teamet vid Skånes Universitetssjukhus i Lund och den nationella patientföreningen Riksförbundet Huntingtons sjukdom.

Alltid på Vardagas boende för Huntingtons sjukdom

  • Personligt bemötande
  • Hög kompetens om Huntingtons sjukdom
  • Nära samarbete med specialistvård

Läs mer om Nattsländan med särskild inriktning Huntingtons sjukdom

Så går det till att söka en plats på ett boende för dig med Huntingtons sjukdom

1. Kontakta din kommun

För en plats på till exempel ett äldreboende behöver du ett biståndsbeslut från din hemkommun. Ring och be att få tala med en biståndshandläggare inom området omsorg.

2. Träffa din handläggare

Träffa biståndshandläggaren i din hem- eller sjukhusmiljö och berätta om dina önskemål och behov. Du får hjälp att fylla i en ansökan som lämnas in för utredning.

3. Välj din omsorg

När du beviljats stöd är det dags att välja vem som ska sköta din omsorg. Du kan alltid framföra önskemål till kommunen om att bo på något av Vardagas äldreboenden.

Medarbetare med kunskap om Huntingtons sjukdom

På Nattsländan finns bred kunskap och erfarenhet om Huntingtons sjukdom och medarbetare som vet hur de ska bemöta och arbeta med personer i de olika faserna av sjukdomen. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, vi har specialistundersköterskor, sjukgymnast, arbetsterapeut och sjuksköterska. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.


Individanpassning för ett gott liv

Personerna som bor på Nattsländan är i olika åldrar har gått olika långt i sin sjukdom. Vi arbetar utifrån Vardagas koncept med ett personligt och individanpassat bemötande av varje enskild boende. Den specialinriktning som finns på Vardagas boende Nattsländan innebär att vi kan erbjuda ett så gott liv som möjligt för de boende, även i långt framskridna stadier av sjukdomen.

Hos oss ska du kunna behålla ditt levnadssätt och dina vanor även om du behöver stöd. Vi hjälper dig att utforma din dag utifrån din förmåga och dina önskemål. Varje dag ska kännas meningsfull för just dig.

Aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad. Det skapar både gemenskap och en meningsfull vardag. Vi kan erbjuda dig avslappning i massagestol. För utflykter och aktiviteter utanför boendet har vi egen bil som att åka och bada, besöka bibliotek, konserter eller konsthallar. Under den varmare årstiden tillbringar vi mycket tid tillsammans på vår fina innergård med örtagård och vattenspel. Dina förslag är alltid välkomna. Vår målsättning är att alla boende varje dag ska hitta något särskilt roligt och stimulerande.

Varje vecka erbjuds du också en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet.  


Mat som är god, näringsriktig och av hög kvalitet

Mat tillhör livets höjdpunkter och måltiderna ska avnjutas i en lugn och trevlig miljö. För dig som är äldre är det speciellt viktigt att maten håller hög kvalitet så att den ger den näring du behöver.

På Vardaga lagar vi den mesta maten på plats. Det sprider härliga, aptitretande dofter. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag.

Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl för den som så önskar. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Vi anpassar våra menyer efter lokala traditioner och specialiteter.


I de här kommunerna finns Vardagas äldreboenden

Frågor och svar om Huntingtons sjukdom och Nattsländan