Liselotte Björk om hur du kan underlätta för en demenssjuk.

När man får en demenssjukdom så kan det bli svårt att ta till sig en massa information och sortera bland intryck. Det kan inte bli svårt att planera. Till exempel om du ska hjälpa någon att komma iväg till tandläkaren så kommer du och säger ”Vi ska vara där klockan två, vi har en halvtimme på oss” ”behöver du gå på toaletten innan?” ”har du borstat tänderna?” ”det regnar lite ute så ta den röda jacken!”. Det här kan bli väldigt svårt för den här personen. Vad ska jag börja med? Vad ska jag göra?

Det du behöver göra är att göra din egen planering, att du har klart för dig hur ni ska göra och ta bort all onödig information. Att det regnar ute, att ni har en halvtimme på er behöver inte personen ta del av, för det ställer bara till det. Det håller ju du på med.

Ge sedan stegvis instruktioner.

Om toabesöket är det ni ska börja med – gör det. När det är klart kan du uppmuntra till att borsta tänderna. Under tiden ska du helst inte prata så mycket för då är det lätt för personen att tappa koncentrationen. Om personen du hjälper upplever att det är en stressad situation, så kan det hända att det knyter sig själv, det blir väldigt svårt att hantera det. Så tänk på att ta några djupa andetag, andas innan du ska sätta igång. Både för dig själv, men framförallt för den du ska hjälpa. Då underlättar du för er båda.

Liselotte Björk utbildare Demensakademin


Filmer om demens