Mat och måltider

Mat är en av livets höjdpunkter och central för livskvaliteten. Det är något vi samlas kring och ser fram emot. På Vardaga vill vi att våra boende ska känna sig som hemma och att måltiderna ska efterlikna de måltider man själv brukade tillaga.

Mat handlar inte bara om njutning, den ger oss också näring och tillfredsställer livsviktiga behov. När vi blir äldre ökar risken för undernäring och då är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik. Menyn på våra äldreboende runtom i landet skiljer sig åt eftersom de utformas efter de boendes egna önskemål och behov.

Mat som hemma

På de flesta av våra äldreboenden arbetar vi efter mat- och måltidskonceptet Mat som hemma. Det innebär att vi går mot mer hemlagad mat och försöker laga allt mer från grunden. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Den som behöver specialkost får givetvis detta. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag.

Som trevlig avslutning på lunchen avnjuter vi ofta en god dessert. Till måltiderna serveras alltid sallad, smör, bröd, tillbehör och dryck, såsom mineralvatten, lättöl, måltidsdryck eller mjölk. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder förrätt och ett glas vin eller öl. Maten tillagas på plats i avdelningsköken eller i centralköket på boendet. De boende har tillgång till kaffe och frukt och till de dagliga fikastunderna har våra medarbetare ofta bakat kakor och andra godsaker.

Vårt mat- och måltidskoncept handlar också om att göra måltidssituationen till en trevlig stund att se fram emot. Vi tycker att det är viktigt att våra boende får äta i en lugn och harmonisk miljö. Och att man ska få välja om man vill äta tillsammans med andra boende eller var för sig själv på det egna boendet.

Varje enhet har ett måltidsråd som sammanträder regelbundet och utvärderar viktiga frågor kring mat och måltider, såsom meny, näringsriktighet, mattider och måltidsmiljö. Måltidsråden fångar upp våra boendes behov och önskemål, och vi uppmuntrar till delaktighet och inflytande.

Våra menyer

I högerspalten finns våra veckomenyer. Det är grundmenyer som är näringsberäknade och anpassade för äldre. Varje äldreboende anpassar menyerna efter sina förutsättningar, lokala mattraditioner och de boendes önskemål. Menyerna kan därför variera en hel del runt om i landet.

Vardagas måltidschef berättar vår mat


Läs mer om våra koncept i Den goda dagen

kvinna luktar på blommor

Demens – Demensakademin

Demensakademin stödjer våra verksamheter med utildning och vägledning för medarbetare samt utbildning och stöd till närstående.

Djur i omsorgen

Djur kan vara en källa till bättre hälsa, glädje och ökad livskvalitet. Många av Vardagas verksamheter har djur till glädje för de boende.
Omsorgstagare och medarbetare som använder utegymmet

En aktiv vardag på Vardagas äldreboenden

På våra äldreboenden erbjuder vi aktiviteter utifrån önskemål och behov hos den enskilde.

Mat och måltider

Mat är en av livets höjdpunkter och central för livskvaliteten. Vi vill att våra måltider ska efterlikna de måltider de boende själva brukade tillaga.

Palliationsakademin

Vardagas Palliationsakademi utbildar medarbetare i palliativ vård och omsorg för att förbättra vården och omsorgen i livets sista tid.

Ung Omsorg på våra boenden

Ung Omsorg är ett företag som anställer ungdomar som vill jobba extra med att sätta guldkant på de äldres tillvaro på äldreboenden.

Vardagas boendekoncept

Inredningen på Vardagas nya boenden kännetecknas av genomtänka detaljer som underlättar för åldrande ögon och personer med demenssjukdom.