Mat och måltider

Mat är en av livets höjdpunkter och central för livskvaliteten. Det är något vi samlas kring och ser fram emot. På Vardaga vill vi att våra boende ska känna sig som hemma och att måltiderna ska efterlikna de måltider man själv brukade tillaga.

Mat handlar inte bara om njutning, den ger oss också näring och tillfredsställer livsviktiga behov. När vi blir äldre ökar risken för undernäring och då är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik. Menyn på våra äldreboende runtom i landet skiljer sig åt eftersom de utformas efter de boendes egna önskemål och behov.

Mat som hemma

På de flesta av våra äldreboenden arbetar vi efter mat- och måltidskonceptet Mat som hemma. Det innebär att vi går mot mer hemlagad mat och försöker laga allt mer från grunden. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Den som behöver specialkost får givetvis detta. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag.

Som trevlig avslutning på lunchen avnjuter vi ofta en god dessert. Till måltiderna serveras alltid sallad, smör, bröd, tillbehör och dryck, såsom mineralvatten, lättöl, måltidsdryck eller mjölk. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder förrätt och ett glas vin eller öl. Maten tillagas på plats i avdelningsköken eller i centralköket på boendet. De boende har tillgång till kaffe och frukt och till de dagliga fikastunderna har våra medarbetare ofta bakat kakor och andra godsaker.

Vårt mat- och måltidskoncept handlar också om att göra måltidssituationen till en trevlig stund att se fram emot. Vi tycker att det är viktigt att våra boende får äta i en lugn och harmonisk miljö. Och att man ska få välja om man vill äta tillsammans med andra boende eller var för sig själv på det egna boendet.

Varje enhet har ett måltidsråd som sammanträder regelbundet och utvärderar viktiga frågor kring mat och måltider, såsom meny, näringsriktighet, mattider och måltidsmiljö. Måltidsråden fångar upp våra boendes behov och önskemål, och vi uppmuntrar till delaktighet och inflytande.

Våra menyer

Våra veckomenyer är grundmenyer som är näringsberäknade och anpassade för äldre. Varje äldreboende anpassar menyerna efter sina förutsättningar, lokala mattraditioner och de boendes önskemål. Menyerna kan därför variera en hel del runt om i landet.


Mer om våra koncept och hur vi arbetar för att skapa Den goda dagen