En aktiv vardag på Vardagas äldreboenden

Här berättar Anna-Karin hur vi på Vardaga jobbar med aktiviteter på våra boenden.

När man flyttar in på ett av Vardagas boenden börjar vi med ett välkomstsamtal. Det är för att vi vill lära känna den som flyttar in hos oss. Då tar vi reda på vad man är intresserad av för aktiviteter efter vad man har gjort tidigare eller kanske helt nya aktiviteter.

Många olika typer av aktiviteter

Våra aktivitetsansvarigas uppgift är att fylla våra äldres dagar med meningsfulla aktiviteter och det kan vara allt från stor-aktiviteter som sång, pubkvällar, bingo men även mindre aktiviteter där man kanske är ensam eller två och två beroende på vad man själv önskar och har för behov.

Hos oss får man gå ut när man vill. Dels kan man sitta och äta sin frukost på balkongen om man önskar. Ströva i vår trädgård, gå i skogen, beroende på vad man har för önskemål.

Vi erbjuder även sittgymnastik på våra boenden men även styrke- och balansträning. På många av våra verksamheter så har vi utegym men även att vi har hantlar, dragremmar och annat så att man faktiskt kan träna på äldreboendet.

Hos oss behöver man inte vara med på alla aktiviteter. Man är bara med på de man själv önskar.

Om du vill bjuda in dina  närstående eller dina vänner på en middag, en fest eller bara på en fika så får du givetvis göra det på ditt rum eller i våra gemensamhetslokaler.

Möten över generationerna

Ung Omsorg är ett företag som anställer ungdomar och då kommer de och arbetar hos oss på helgerna. Lördagar och söndagar ett visst antal timmar och då hänger de med våra äldre, helt enkelt. De bakar, går på promenader, tittar på Ipads, Youtube-klipp, eller att de äldre kanske får visa sina gamla fotografier. Man kan säga att det är som ett erfarenhetsutbyte mellan generationerna. Självklart så är det så att Ung Omsorg ersätter inte den ordinarie personalen. Det här är ju en extra guldkant för våra äldre.

Djur som grannar eller på besök

På våra äldreboenden så har vi faktiskt en hel del djur som bor. Det är allt från katter, höns, kaniner, fåglar och sköldpaddor. Sen har vi ju också våra besökshundar, vårdhundar och terapihundar. Benämningen beror lite på vad de har för utbildning. De flesta av våra boenden har hundar som kommer på besök varje vecka. Om du är allergisk mot djur så tar vi givetvis hänsyn till det.


Mer om våra koncept och hur vi arbetar för att skapa Den goda dagen