Karin misstänkte tidigt att något var fel när hennes man började förlora minnet.

Klas var en väldigt aktiv man, han gillade natur och åka skidor.

Jag misstänkte för flera år sedan att det var något som inte stod rätt till. När han åkte bil hittade han aldrig, jag fick alltid tala om för honom om vi skulle svänga höger eller vänster.

När det inte blev någon förbättring med hans minne så började jag tycka att han skulle gå och göra en ordentlig minnesundersökning.

Efter en lång tid fick jag honom äntligen att gå till en läkare som då förklarade att det var en begynnande eller pågående Alzheimers. Men det var som att Klaes inte lyssnade, han verkade inte vilja höra.

Smygande tecken på demens i början 

”De första tecknen på demenssjukdom kan se väldigt olika ut men ofta kommer det smygande. Det kan vara små saker i vardagen som inte funkar riktigt som det har gjort tidigare. Men det är viktigt att komma iväg till sin husläkare och få en remis så att man kan få en diagnos.” säger Liselott – Demensakademin.

Berätta för vänner och bekanta om demenssjukdomen

Liselott fortsätter ”Som närstående skulle jag uppmuntra till att berätta för vänner och bekanta hur det är. Kanske till och med innan ni vet att det är en demenssjukdom för att få hjälp och stöd från nära och kära. Ta kontakt med stödboenden som finns.”

Från Vardaga Demensakademi har vi studiecirklar så att man får kunskap och kan träffa andra i liknande situationer.

Karin accepterade sin mans beteende efter demensdiagnosen

När Klaes väl hade fått sin diagnos tyckte jag att det blev lättare att acceptera hans beteende. Klaes var på dagverksamhet sedan fick vi besked om att han fick komma till ett boende. Efter alla dem här åren nu har gått har jag då kommit fram till, och ge rådet till andra som drabbas. Att prata med era vänner, tala om hur det är och tala om den oron du känner så att man kan få lite stöd och hjälp. Det är jätte viktigt!

Karins bästa råd till dig som är drabbas

  • Sök hjälp tidigt – det är viktigt med en diagnos
  • Berätta för vänner – kunskap om din/er situation underlättar
  • Sök stöd – kontakta din kommun och stödorganisation