Vardagas boendekoncept

Inredningen på Vardagas nya boenden går i nordisk design och milda toner. Samtidigt kännetecknas den av genomtänka detaljer som underlättar för åldrande ögon och personer med demenssjukdom.

På ett äldreboende ska det förstås vara hemtrevligt, snyggt och ombonat – men för att de boende ska må så bra som möjligt måste inredningen också vara anpassad för deras specifika behov.

Därför har Vardaga, tillsammans med inredningsarkitekten Nina Bergström, utformat ett eget boendekoncept som kombinerar nordisk design med inredningsdetaljer som underlättar för ett åldrande öga och sinne – allt med grund i forskning och evidens.

Exempelvis har varje våningsplan sin egen färg för att personer med demenssjukdom lättare ska hitta hem till sin lägenhet och för att öka deras känsla av kontroll. Kontrastfärger används för att underlätta orienteringen för ett åldrat öga. Fler exempel på genomtänkta detaljer hittar du i bildtexterna nedan.

Inredning

  • Varm och välkomnande miljö
  • Kontrastfärger som stödjer åldrade ögon
  • Olika färger på alla våningar
  • Gemensamma ytor för gemenskap eller enskildhet

Markeringar i blått bakom toalett och handfat gör det lättare för det åldrande ögat att orientera sig. Möjlighet finns att hänga för spegeln om den boende skulle missta sin spelbild för någon annan.

Mönstret på boendets textilier är speciellt framtaget för att inte innehålla element som kan uppfattas som obehagliga. Till exempel kan prickar misstas för ögon och slingrande mönster för ormar.

Golv samt mattor håller ljusare toner då större mörka partier, till exempel svarta mattor, kan misstas för hål i golvet. Såväl golv som bordskivor är skrammelfria då oväsen kan vara störande och skapa oro hos äldre.


Mer om våra koncept och hur vi arbetar för att skapa Den goda dagen