Vardagas boendekoncept

Inredningen på Vardagas nya boenden går i nordisk design och milda toner. Samtidigt kännetecknas den av genomtänka detaljer som underlättar för åldrande ögon och personer med demenssjukdom.

På ett äldreboende ska det förstås vara hemtrevligt, snyggt och ombonat – men för att de boende ska må så bra som möjligt måste inredningen också vara anpassad för deras specifika behov.

Därför har Vardaga, tillsammans med inredningsarkitekten Nina Bergström, utformat ett eget boendekoncept som kombinerar nordisk design med inredningsdetaljer som underlättar för ett åldrande öga och sinne – allt med grund i forskning och evidens.

Exempelvis har varje våningsplan sin egen färg för att personer med demenssjukdom lättare ska hitta hem till sin lägenhet och för att öka deras känsla av kontroll. Kontrastfärger används för att underlätta orienteringen för ett åldrat öga. Fler exempel på genomtänkta detaljer hittar du i bildtexterna nedan.

Konceptet belönades med Svenska designpriset 2017. Det införs nu på alla nya Vardaga-boenden samt befintliga äldreboenden som renoveras eller byggs om.

Inredning

  • Varm och välkomnande miljö
  • Kontrastfärger som stödjer åldrade ögon
  • Olika färger på alla våningar
  • Gemensamma ytor för gemenskap eller enskildhet

Markeringar i blått bakom toalett och handfat gör det lättare för det åldrande ögat att orientera sig. Möjlighet finns att hänga för spegeln om den boende skulle missta sin spelbild för någon annan.

Mönstret på boendets textilier är speciellt framtaget för att inte innehålla element som kan uppfattas som obehagliga. Till exempel kan prickar misstas för ögon och slingrande mönster för ormar.

Golv samt mattor håller ljusare toner då större mörka partier, till exempel svarta mattor, kan misstas för hål i golvet. Såväl golv som bordskivor är skrammelfria då oväsen kan vara störande och skapa oro hos äldre.

Så här går det till när vi inreder våra boenden

Liselott Björk berättar om vi vi på Vardaga arbetar när vi inreder ett äldreboende

Läs mer om våra koncept i Den goda dagen

kvinna luktar på blommor

Demens – Demensakademin

Demensakademin stödjer våra verksamheter med utildning och vägledning för medarbetare samt utbildning och stöd till närstående.

Djur i omsorgen

Djur kan vara en källa till bättre hälsa, glädje och ökad livskvalitet. Många av Vardagas verksamheter har djur till glädje för de boende.
Omsorgstagare och medarbetare som använder utegymmet

En aktiv vardag på Vardagas äldreboenden

På våra äldreboenden erbjuder vi aktiviteter utifrån önskemål och behov hos den enskilde.

Mat och måltider

Mat är en av livets höjdpunkter och central för livskvaliteten. Vi vill att våra måltider ska efterlikna de måltider de boende själva brukade tillaga.

Palliationsakademin

Vardagas Palliationsakademi utbildar medarbetare i palliativ vård och omsorg för att förbättra vården och omsorgen i livets sista tid.

Ung Omsorg på våra boenden

Ung Omsorg är ett företag som anställer ungdomar som vill jobba extra med att sätta guldkant på de äldres tillvaro på äldreboenden.

Vardagas boendekoncept

Inredningen på Vardagas nya boenden kännetecknas av genomtänka detaljer som underlättar för åldrande ögon och personer med demenssjukdom.