Om verksamheten
Med utsikt över skog och natur i vackra Nacka ligger Villa Båthöjden. Här är närheten till naturen påtaglig och en viktig del av vårt arbete. Det finns möjlighet att flytta in som par hos oss.
Äldreboendet i de fantastiska lokalerna invigdes i mars 2011. I planeringen av Båthöjden används den senaste forskningen kring åldrande och åldersrelaterade sjukdomar. Huset är därför designat med rymd och i vackra material för ett bidra till frihetskänsla, parallellt med behov av inramning och tydlighet, för personer med demenssjukdom.
Boendet är beläget i Saltsjöbaden där Kungliga Svenska SegelSelskapet hör hemma, vid Baggensfjärden som är porten ut till Stockholms Skärgård. Vid OS i Stockholm 1912 var denna ort, Saltsjöbaden, huvudort för alla seglingstävlingar och simtävlingar. Med bakgrund i vårt geografiska läge samt att många som bor på Båthöjden är vana vid skärgården och havet, har vi anammat båttemat som en naturlig del i vår verksamhet. Temat syns i den nautiska inredningen liksom i färgval.
Demensakademin
Villa Båthöjden är certifierat enligt Demensakademin, ett koncept för personcentrerad vård och omsorg vid demenssjukdom som bland annat innehåller utbildning och vägledning för medarbetare samt stöd till närstående.
Platser
Är du intresserad av att bo på Villa Båthöjden? Praktisk information om hur du söker plats på äldreboenden hittar du här på Vardaga.se.
Vill du veta mer om hur det är att bo hos oss?
Läs mer om vår äldreomsorg och vårt koncept Den goda dagen.
Om boendet
Villa Båthöjden i Nacka kommun är en aktiv och händelserik plats. Här finns en stor samvarolokal och dessutom finns andra rum för aktivitet inomhus, utomhus och ett spa-rum.
Lokalernas ljus- och färgsättning är planerad för att underlätta vardagen för personer med demenssjukdom. Med hjälp av ljus- och färgsättning kan vi underlätta för den enskilde att hitta till sin bostad, matplatsen och andra platser på boendet.
Hos oss kan par bo i samma hus och få den specifika vård och omsorg de behöver. Vi har lyckade exempel där ena parten bor på demensenhet och den andra på en enhet för omvårdnad. Husdjur är också välkomna att bo här och för en avgift sköter vi om dem.
Aktiviteter
För personer med demenssjukdom är det viktigt att fortsätta vara aktiv och att det finns stöd att klara vardagliga göromål så länge som möjligt. Vi tar oss tid att se till så att aktiviteter utgår från den enskildes och val och intressen.
Vi har en aktivitetssamordnare som arbetar under vardagar för att stimulera till aktivitet. Vi uppmuntrar till aktivitet på dina villkor och aktiviteterna anpassas till dig så att du ska kunna leva så som du önskar. Det kan vara allt från att bada i det specialbyggda badkaret och få massage till att hjälpa till med trädgårdsarbetet eller göra sittgymnastik. Självklart gör vi också en del aktiviteter tillsammans, så som bingo med småvinster (till exempel choklad eller väldoftande tvålar), inomhusboule, minigolf på vår egen inomhusbana och utflykter till Siggesta gård.
Varje vecka erbjuds du en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet. Kanske vill du komma iväg och handla i någon butik, få massage eller bara sitta i lugn och ro och prata en stund.
Närstående och anhöriga
Din familj och dina vänner är naturligtvis alltid välkomna att hälsa på dig. Dina nära är också välkomna att delta vid våra närståendeträffar. Här diskuterar vi saker som kost, omvårdnad, aktiviteter och boendemiljö. Dina nära får information om vad som händer på boendet och kan ställa frågor. Vi tar också gärna emot synpunkter, önskemål och förslag. Tider för närståendeträffarna lämnas ut i god tid.
Mat och dryck
Mat är en av livets höjdpunkter. I Vardaga är det viktigt att våra boende får äta i en lugn och trevlig miljö. För äldre är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik för att ge den näring som behövs. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Maten tillreds på avdelningarna och vi bakar ofta.
Vård och omsorg
Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dig som bor hos oss. Genom vårt helhetskoncept för äldreomsorg, Den goda dagen, ger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Vi utgår från var och ens behov, ser till det friska och stärker den boendes identitet och självständighet. De små detaljerna är viktiga för att varje dag ska bli en riktigt god dag. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.
Sjuksköterska finns på plats alla dagar kl. 07:00 – 17:00 Läkare finns på plats en gång i veckan. Övrig tid finns alltid jourläkare och sjuksköterska tillgänglig. Vi har arbetsterapeut och fysioterapeut som arbetar under vardagarna. Dessa ansvarar för bedömningar och hjälpmedelsutprovning. Arbetsterapeut och fysioterapeut utbildar övrig personal regelbundet i förflyttningsteknik samt handleder personalen vid behov. Rehabilitering planeras individuellt.
Personal
Här finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.
När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktman bland medarbetarna. Kontaktmannen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.
Ansvarig på boendet är vår verksamhetschef. Avdelningsansvariga är våra gruppchefer, som är nära verksamheten. Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Vårdföretagarna och fackförbunden Vision och Kommunal.
Kvalitet
Vardaga har ett uppdrag att vara en kvalitetsaktör. Genom att hela tiden utveckla och förbättra oss skapar vi förutsättningar för att erbjuda bästa möjliga insatser. Vårt arbete utgår från evidensbaserad praktik, det vill säga en kombination av bästa tillgängliga kunskap, dina önskemål och förutsättningar liksom en hög grad av professionalitet.
Vi har gjort stora satsningar för att höja den grundläggande kunskapsnivån hos vår personal. Satsningen innebär att alla medarbetare ska gå en utbildning som ger dem verktyg och kunskap för att kunna ge dig den bästa omsorgen och servicen utifrån dina behov och förutsättningar. Utbildningen fokuserar bland annat på det friska hos dig som individ samt är personcentrerad liksom rehabiliterande och motiverande.