Nu är vinnaren i Vardagas pepparkakskamp klar. Det är första gången som alla äldreboenden har haft möjlighet att visa upp sina pepparkaksbyggen och fyra byggen har belönats.

Alla boenden har kunnat delta, men det är också en tuff arbetssituation hos många så det är förståeligt att inte alla har kunnat delta. Men Vardaga har bestämt att det ska bli en årligen återkommande händelse så det kommer nya chanser. Det har kommit in fantastiska bidrag från många boenden.

Vinnaren är:

Klövedal, Tjörn.

”Vi brukar årligen ha en utflykt till Skärhamn och besöka Nordiska Akvarellmuseet men då pandemin hindrade oss från det så tänkte vi att vi får väl ta Skärhamn till Klövedal.

Fyren liksom segelbåtarna från Tjörns segelsällskap finns också med på utflyktsmålet, liksom dee gamla sjöbodarna.

De boende var så nöjda och glada över detta bak.”

Juryns motivering:

En fantasifull och väl genomtänkt pepparkaksskapelse med såväl lokal anknytning som koppling till äldreboendets verksamhet. En vintrig återblick till sommarens minnen av vågbrus och friska vindar.

Klövedals pepparkaksbygge av Skärhamn
Klövedals pepparkaksbygge av Skärhamn

Hedersomnämnanden

Kreativitet

Villa Basilika, Tyresö

”Nu är jul i Anders tomteby. Endast 8 rara kakor innanför muren få vara. 2 gummor i karantän och tomten håller vakt. under misteln detta år får Andres nöja sig med slängkyssar

God jul önskar boende och personal”

Juryns motivering:

Ett bygge där man hela tiden hittar nya detaljer och med en fantastisk kreativitet med många olika smarriga byggmaterial. Och den symboliska sockerbitsmuren för att hålla alla smittor utanför boendet.

Villa Basilikas pepparkaksbygge

Bäst historia bakom baket

Båthöjden, Saltsjöbaden

”Verksamheten har under 2020 upplevt stormbyar men känner att vi ankrat i en säker hamn. Nu går vi alla i land, in i värmen och övar på att binda knopar tillsammans.

Glad tredje advent från oss på villa Båthöjden.”

Juryns motivering:

En metaforisk historia bakom valet av byggmotiv vars salta stänk känns för åskådaren. Vi hoppas alla på en säkrare hamn och mer värme i jul och under 2021.

Båthöjdens pepparkaksbygge

Utseende

Villa Hertig Knut, Halmstad

”Staden med tre hjärtan, Halmstad. I hjärtat av Halmstad ligger vårt boende, Vardaga Villa Hertig Knut så valet av vad vårt pepparkakshus skulle föreställa var enkelt.

Bara ett stenkast från oss rinner Nissan genom staden där vi gärna tar promenader året om, mycket uppskattat. På vårt boende har vi också ett cafe och en bar. Dessa har vi döpt till just ”cafe” och ”bar” med nummer 23 i slutet. Detta därför vi bor på gatnummer 23. Allt i sin enkelhet.

Detta bygge har skapat trevliga små stunder där vi har fått mysa, bygga och framförallt skratta ihop både omsorgstagare och personal.

God Jul och gott nytt år önskar oss från Vardaga i Halmstad.”

Juryns motivering:

Ett idylliskt pepparkaksbygge vid Nissans strand där tomtens spår till Vardagas äldreboenden är tydligt. Flera fina fridfulla detaljer och en kittlande fundering om vilken tomtenisse det är vars fotspår syns på väg till baren.

Villa Hertig Knuts pepparkaksbygge

1.829 anhöriga och närstående röstade fram de tre finaste pepparkakshusen via webben.

En jury valde sedan ut vinnaren utifrån kriterierna:

  • Utseende
  • Kreativitet
  • Motivering om varför deltagarna har valt just det pepparkakshuset

Juryn bestod av:

  • Barbro Westerholm som är Sveriges äldsta riksdagsledamot och driver många seniorfrågor.
  • Sébastien Boudet som är bagare och konditor. Han är med i juryn i tv-programmet Dessertmästarna i kanal 5 och medverkar bl a i Nyhetsmorgon i tv4.
  • Ulla Tansen, affärsområdeschef Vardaga

Alla bidrag går att se här:

https://vardaga.se/om-vardaga/nyheter-och-press/tavling-finaste-pepparkakshuset/

et, velit, ipsum sed fringilla libero Aenean