Nyheter

Sjöhistoriska museet flyttar ut till Villa Båthöjden

Vernissage på Vardaga Villa Båthöjden

En utställning om Ostindiska kompaniet har flyttat ut från Sjöhistoriska museet till äldreboendet Vardaga Villa Båthöjden i Saltsjöbaden. Samarbetet är en utveckling av specialvisningarna ”Möten med minnen” som arrangeras för äldre och för personer med demenssjukdom.

Boende på Vardaga Villa Båthöjden har gjort flera besök på Sjöhistoriska där museet arrangerat specialvisningar för äldre och personer med demenssjukdom. Specialvisningarna heter ”Möten med minnen” och väcker minnen och kreativitet hos de äldre.

Nu har Villa Båthöjden arrangerat en egen utställning om Ostindiska kompaniet där Sjöhistoriska museet hjälpt till med objekt från museets samlingar, t ex saker som Ostindiska kompaniet fraktat hit som ställs ut.

– Jag blev inspirerad av våra besök på Sjöhistoriska museet och tänkte att det skulle vara roligt att visa upp en utställning för våra boende som inte har möjlighet att besöka museet, säger Claudia Catalan, aktivitetsansvarig på Villa Båthöjden.

På vernissagen får de boende använda alla sinnen, t ex lukta och gissa kryddor, smaka kinesiskt te och måla på porslin. Det är många som samlats vid vernissagen och det finns besökare från andra Vardagaboenden också.

Claudia möter besökarna i en tidstypisk klädsel och bjuder in till snittar och bubbel. På väggar och fönster hänger foton på de boende då de besökt Sjöhistoriska. Någon poserar med ett roder i handen och andra beundrar fartygsmodeller.

– Det är jätteroligt att det är så mycket folk som har kommit hit, säger hon och går runt och småpratar med alla besökare.

Claudia tog initiativet till utställningen och har tillsammans med Christina Taube, museipedagog på Sjöhistoriska, planerat projektet och samarbetat kring utställningen. Och förhoppningsvis är det bara början på liknande samarbeten med andra boenden.

– Vi har pratat om att det skulle kunna bli en vandrande utställning, berättar Christina. Men vi måste skapa rutiner för det är ju riktiga objekt som ställs ut här. Jag hoppas att det blir fler utställningar på Vardagaboenden.

Claudia Catalan, aktivitetsansvarig Vardaga Villa Båthöjden och Christina Taube, museipedagog på Sjöhistoriska museet

Det visar sig ofta att omsorgstagare har koppling till sjölivet.

– När vi är på museet och tittar på modeller av båtar så börjar deltagarna berätta saker som till och med omsorgspersonalen kan bli överraskade av. Det har visat sig att många har jobbat på sjön.

Och samtidigt som vi pratar om det kommer en närstående tillsammans med sin man och förklarar att han arbetat på HMS Älvsnabben när han var yngre. Och på boendet finns också en svensk OS-seglare.

Göran Swanelid bor på Villa Båthöjden och han har inget sjöförflutet, men uppskattar ändå utställningen. Han har besökt museet en gång.

– Det var mycket intressant, säger Göran, men jag har inte hunnit studera utställningen här än.

Göran är historiskt intresserad, men han kan inte så mycket om Ostindiska kompaniet än.

Göran Swanelid njuter av vernissagen.