På Vardagas hemtjänst i Linköping träffas några varje vecka för att baka och laga mat. På onsdagar lagar de mat och på måndagar ses de för att baka. De bestämmer tillsammans vad som ska bakas och alla hjälps åt i köket, någon vispar och någon knäcker ägg. När de bakat färdigt provsmakar de bakverken till kaffet men resten fryser de in och tar fram till en gruppträff som hålls på fredagar.

Alla som har hemtjänst hos Vardaga i Linköping bjuds varje fredag in till att umgås med fika och underhållning. Ofta är de uppemot 25 personer som deltar i träffarna. Både de stora fredagsträffarna och köksaktiviteterna i mindre grupp är ett mycket uppskattat inslag i vardagen efter pandemin.

När vi blir äldre minskar ofta aptiten och smakupplevelsen och det är då lättare att drabbas av undernäring. Därför är det extra viktigt att äta bra tillagad och näringstät mat. Men något som också bidrar är miljön runt måltiden. Att äta tillsammans bidrar ofta till att man äter bättre och man känner sig också mer självständig när man får styra över vad man äter och hur man tillagar det.

Recept muffins

100 g smör

2 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna lite.

3. Vispa ägg och socker

4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda i ägg- och socker.

5. Häll i det smälta smöret och mjölken i de andra ingredienserna en liten del i taget. Rör ihop smeten.

6. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i cirka 15 minuter.

Klart!