Nyheter

Alla sinnen kan väcka matlust vid en demenssjukdom

Tallrik med köttbullar, potatis, gräddsås, lingonsylt och morötter

Måltidssituationen betyder mycket för den som börjar få svårt med minnet. Dofter, smak och synintryck kan i bästa fall koppla till ett matminne som underlättar för personen att förstå vad som serveras och lockar fram aptiten.

För att skapa dofter tillreds maten direkt ute på enheterna på Vardagas äldreboenden. Om det doftar från en krydda eller om man ser rödbetorna som tillbehör till kalopsen så kan man koppla det till ett matminne.

Måltidssituationerna i sig skapar också en regelbunden struktur för dagen när man sitter ned vid ett trevligt dukat bord i sällskap med andra.

Inte minst för den som börjar se sämre, eller vars minne sviktar, är det betydelsefullt med kontraster för att skapa tydlighet. På Vardagas boenden har tallriken därför en kant i en avvikande färg som markerar var den tar slut. Glasen är ofärgade om måltidsdrycken är färgad och kan vara färgade om drycken är genomskinlig. Men även matens färg påverkar matlusten.

Matens färg har stor betydelse

Matens färgen har stor betydelse och är något man tänker på när Vardagas måltider komponeras. Tre färger på tallriken gör att det ser aptitligt ut och lockar till att äta, och man ser också lättare vad som serveras på tallriken när det finns olika färger.

Tillbehör som gröna ärtor eller broccoli och en citron kan ge färg till exempelvis en vit fisk med potatis. Särskilt röda tillbehör, som rödbetor, lingonsylt, gelé och jordgubbssylt främjar matlusten. De har även en positiv inverkan på personer med demenssjukdom.  

Lagom stora portioner

Det kan vara bra att servera något syrligt innan måltiden för att öka salivavsöndringen i munnen och locka fram fler smaker.

Portionens storlek är också betydelsefull. Man kan bli mätt av att se en stor portion, därför är det bättre med små portioner och att kunna ta mer istället.

Även hörseln kan involveras med lite bakgrundsmusik i lagom högt tonläge.

På så sätt vill Vardaga involvera alla kroppens sinnen för att måltidssituationen ska bli så trevlig som möjligt.

Tallrik med köttbullar, potatis, gräddsås, lingonsylt och morötter

Olika färger på maten kan öka aptiten, särskilt röda tillbehör som lingonsylt främjar matlusten.