Nyheter

Trivsam måltidssituation ger bättre matlust för äldre

En medarbetare tänder värmeljus medan två omsorgstagare fikar och skrattar

Många äldre lever ensamma. De kan uppleva att det är tråkigt och svårt både att laga och äta mat själva. När matsituationen inte längre känns trivsam riskerar också matlusten att försvinna.

På Vardagas boenden ska måltiden vara en trivsam upplevelse. Det handlar om dofterna av maten som tillreds på enheterna, hur maten serveras och dukning samt att ha sällskap, både av andra boende och av personalen som sitter med vid matbordet och förstås att maten smakar gott!

Att det är trevligt och ser gott ut påverkar matlusten eftersom alla sinnen är med när vi äter. Det finns en risk att äldre som lever ensamma äter mindre och tappar matlust.

Därför kan de behöva försöka hitta sätt både att få sällskap och att öka matlusten igen. Om hemtjänsten levererar mat kan man be dem att se till att värma maten, lägga upp den på en tallrik och att duka på ett trevligt sätt. Allra bäst är förstås om personalen har tid att sitta med en stund under måltiden.

Man kan också försöka hitta en dagverksamhet, ett servicehus eller en restaurang dit man kan gå någon eller några gånger i veckan för att få måltidssällskap.

Ät tillsammans eller ta en fika

Som anhörig eller vän till en äldre person som lever ensam kan man laga och äta tillsammans när man ses. En fika kan också förstärkas med något mer matigt och näringstätt mellanmål, som en smörgås med dubbla pålägg,

Ett annat tips är att passa på att laga så mycket mat att det räcker till en extra matlåda som är enkel att värma upp för den som tycker det är tråkigt att laga mat själv.

Påminn om maten i samtal

För äldre personer är det som regel viktigare att äta flera gånger per dag, men mindre portioner. Ett sätt är att välja mat som inte behöver tillagas så mycket.

Feta fiskar, som sill eller makrill, är bra och enkel mat. De kan ätas kalla som mellanmål eller en lunch, säger han.

Mejeriprodukter såsom yoghurt eller fil, tillsammans med en smörgås fungerar som ett bra kvällsmål. En enklare måltid kan kompletteras med en efterrätt av glass, frukt eller chokladpudding med grädde.

För den som bor långt bort eller av andra skäl har svårt att besöka sin äldre anhörige är det ändå viktigt att samtala om mat genom att till exempel fråga vad personen har ätit. Att påminna också om vilka maträtter personen tycker är också ett sätt att öka matlusten.

Fika på Villa botvid

Tips på enkla måltider när det är jobbigt att laga mat

  • Omelett, äggröra, stekt eller kokt ägg. Ägg är proteinrik mat som kan varieras på många sätt och också kan ätas på en smörgås.
  • Sill makrill, rökt eller gravad lax är feta fiskar rika på D-vitamin och protein. De kan ätas kalla som en egen rätt med lite potatis eller på en smörgås.
  • Smörgåsar med dubbla pålägg fungerar som ett bra mellanmål, ost, böcklingpastej, skinka, kalkon eller leverpastej är bra pålägg. Snåla inte med matfettet
  • En färdigrätt som är enkel att värma i mikrovågsugnen kan kompletteras med en sallad med linser eller bönor, måltidsdryck som innehåller mycket energi och efterrätt. På så sätt ökar näringsinnehållet.
  • En tallrik fet fil eller yoghurt, gärna toppad med nötter och frön som innehåller nyttigt fett, antioxidanter och mineraler, blåbär är också ett bra alternativ. Tillsammans med en smörgås kan detta bli ett kvälls- eller mellanmål.
  • Fruktsallad eller chokladpudding med grädde eller glass är efterrätter eller mellanmål som ger energi.