Nyheter

Bra mat på äldre dar

hembakat bröd

Rätt mat och näring är viktigt genom hela livet, men speciellt när man blir äldre. Efter 75-årsåldern förändras näringsbehovet och det är extra viktigt att få i sig viktiga näringsämnen. Här ger Robert Kroon Vardagas måltidsutvecklare sina tips för att äta bra.

Fram tills 75 år bör man följa Livsmedelsverkets generella kostråd – ät mer fisk, grönsaker, frukt och baljväxter, byt ut animaliskt fett mot vegetabiliskt, minska på rött kött, charkprodukter, läsk och alkohol.

─ Det är självklart individuellt, men när man blir äldre kan det av olika skäl ofta bli svårare att äta och få i sig näring. Då behöver man mer näringstät mat, som ger tillräckligt med näringsämnen även vid mindre portioner, säger Vardagas måltidsutvecklare Robert Kroon.

Han har arbetat i många år med mat och måltider för äldre och har några goda råd för hur man ska få i sig tillräckligt med näringsämnen på äldre dar.

– Har du svårt att äta, välj mat som du tycker om. Det kan vara en bra tumregel.
– Det är viktigt att få i sig både tillräckligt med energi och protein. Bra proteinkällor är till exempel fisk, ost, kyckling och ägg. Ät gärna ett ägg – varje dag. Det finns också många bra nya mejeriprodukter med extra protein, som kvarg/kesella.
– Som äldre behöver du inte dra ner på fett och kalorier, undvik lightprodukter.
– Tillsätt lite extra fett i maten. Välj vegetabiliska fetter som raps- eller olivolja som innehåller fleromättat och enkelomättat fett. Gör till exempel en god dressing med olja i till salladen.
– Dela upp ditt ätande i flera små måltider istället för stora mastiga portioner.
– En lite enkel förrätt kan stimulera aptiten, som en bit inlagd sill på en brödbit.
– Ät gärna en liten god dessert efter huvudrätten.
– Ta gärna en D-vitamintablett varje dag, särskilt under den mörka årstiden. Äldre behöver extra tillskott av D-vitamin, då det är svårt att få i sig tillräckligt via maten. Livsmedelsverket har nyligen dubblat sin rekommendation av dagligt intag till 20 mikrogram D-vitamin per dag.