Hur går det till när vi bestämmer menyer och vad tänker vi på när vi skapar dem?

Ola Narverud Björeus måltidschef på Vardag berättar om hur arbetet går till.

Vi äter först och främst svensk husmanskost. Merparten av dem som bor på våra äldreboenden är ganska så gamla. Det är mat man känner igen från när man var yngre. Man kanske lagade den här maten själv en gång i tiden också.

– När jag skapar våra menyer så finns det några huvudsyften. Vi tittar väldigt mycket på näringen, i och med att vi lagar mat till äldreomsorgen. Vi tittar väldigt mycket på kvaliteten. Vilka råvaror och produkter vi tar in i våra menyer och även variationen, säger Ola.

När man blir äldre så är det svårt att ta till sig ordentligt med näring. Dörför är det viktigt att servera små, näringstäta portioner spridda över dygnet. I stället för tre stora mål till frukost, lunch och middag så vill man sprida ut och kanske ha sex, sju, åtta mål per dygn i stället.

Maten tillreds per plan på våra Vardagaboenden. Det här medför att det sprids väldigt härliga dofter. Man kanske inte kan komma ihåg vad det är för mat tillrett när man ser ett namn eller på en tavla, en meny men däremot så kan man komma ihåg maten till en doft.

Vi försöker alltid anpassa utifrån de boendes önskemål. Den menyn som jag planerar får man se som en grundmeny. Sedan sker det alltid lokala anpassningar ute på respektive boende utifrån vad de boende önskar och vad de tycker om att äta. Oftast är det en dialog mellan personalen och de boende. Man lär känna sina boenden och vet vad de tycker om och inte tycker om.

Kanske man just den dagen inte är sugen på den här maträtten. Då erbjuder vi alltid något annat. Om man inte vill äta den tiden som maten serveras så kan man äta lite senare. Man kanske vill äta på sitt rum och vara lite ifred, själv. Naturligtvis får man göra det.

Personalen sitter ju alltid med vid måltiderna och hjälper de boende vare sig man har en demenssjukdom eller inte. För en som har en demenssjukdom kan det vara bra att ha någon att titta på hur man gör. Det kanske räcker att man lägger gaffeln i handen på dem. Vissa kanske behöver ha någon mittemot som man kan titta på hur man gör.

– Den mest önskade rätten är nog köttbullar, gräddsås, potatis och lingonsylt.

Ganska många lättuggade maträtter blir favoriter på grund av att man kan ha lite svårare att tugga och svälja. Då blir det oftast de rätterna som är mjukare i konsistensen som blir populära.

Man får dricka alkohol på äldreboendet om man vill, definitivt. För att göra den här skillnaden mellan vardag och helg också. Så vi brukar erbjuda att servera till helgen – fredag, lördag och söndag. Man kanske vill ha ett glas öl till maten, ett glas vin, man kan få en fördrink osv. Men som sagt, det är ju de boendes hem också så det är klart att de får köpa in om de vill och ta ett glas vin på rummet också.