Nyheter

”Jag ville bara sova och bli frisk”

Covidsjuk Boende

Som en fruktansvärd förkylning. Så beskriver Kerstin Bengtsson, boende på Vardagas Lillängen i Nacka, sin upplevelser av covid-19. Under en dryg månad ville hon bara ligga i sitt rum och sova – sedan en dryg vecka är hon friskförklarad.

– Jag hostade något så förskräckligt, blev väldigt förkyld och fick hög feber, över 39 grader. Det kändes som en vanlig men väldigt stark förkylning – man kunde inte tro att det var något annat, säger Kerstin Bengtsson, 88 år, som bott på äldreboendet Lillängen i Nacka sedan maj i fjol.

Stannade på äldreboenden under hela förloppet

Vi får en pratstund med Kerstin på Facetime. Hon beskriver att hennes sjukdomsförlopp varade cirka en månad, med en förbättring någonstans i mitten. Därefter blev hon ännu sämre. Sjukhusvård var dock aldrig aktuellt och Kerstin kunde stanna kvar på Lillängen för vård och omsorg under hela covid-19-förloppet, efter läkares beslut.

– Jag låg på mitt rum, ville bara sova och bli frisk. På morgonen gick jag upp och tvättade mig, klädde på mig och åt frukost som personalen kom med – men sedan behövde jag lägga mig på sängen igen. Så såg det ut under sjukdomsmånaden.

Successivt kände hon sig dock starkare, orkade lite mer och sedan ungefär en vecka är Kerstin friskförklarad.

– Nu är jag uppe och läser, ser en del på tv och försöker med lite gymnastik på rummet och går i trappor för att hålla igång tillsammans med vår fysioterapeut-praktikant. Men jag sover mer än vanligt och känner av tröttheten. Jag orkar inte så mycket.

Har tålamod med situationen

Ännu är tiderna speciella med coronapandemi och besöksförbud på landets äldreboenden. Visst längtar Kerstin efter att åter få ta emot besök och ta sig ut i samhället – samtidigt har hon tålamod med situationen.

– Det är inte värt att tänka så mycket på det. Man får låta tiden gå, följa med i nyheterna och hålla kontakt via telefon – det är tur att vi har den.

Vad längtar du mest efter?

– Jag skulle vilja gå och klippa håret. Men frissan håller väl inte öppet – jag får be personalen!

Fler corona-relaterade nyheter från Vardaga:

3 juni: Ny rapport om Vardagas arbete hittills under coronapandemin

28 maj: Anhörigbesök utomhus på Vardagas äldreboenden

17 april: Vardagasliv i coronatid

3 april: Vardaga öppnar boende enbart för coronasmittade äldre

3 april: Vardaga delar med sig av erfarenheter och arbetssätt kring coronaviruset

30 mars: Samarbete med SAS för att hitta personal

30 mars: Uppdatering: Så jobbar vi mot coronaviruset

17 mars: Uppdatering kring besöksstoppet med anledning av coronaviruset

11 mars: Besöksstopp med anledning av coronaviruset (Covid-19)

3 mars: Det nya coronaviruset: Så jobbar Vardaga för att förhindra smittspridning