Coronaviruset skapar nya utmaningar – och lösningar. Att isolera personer med exempelvis demensdiagnos är inte alltid möjligt då det kan skapa stor oro hos individen. Samtidigt går det inte att låta smittade personer röra sig som vanligt bland andra på boendet.
Vardagas svar är speciella korttidsboenden med vård och omsorg för personer med bekräftad smitta. Förra veckan öppnade det första i uppländska Knivsta.
Lösningen blir nu speciella tillfälliga boenden där alla omsorgstagare har bekräftad smitta och därför kan röra sig fritt i huset och i trädgården. Det första boendet är nybyggda Villa Ängby i Knivsta, mellan Stockholm och Uppsala, som öppnade förra veckan.
– Det är ett bättre alternativ i den här speciella situationen. Nu riggar för fler liknande boenden i Västra Götaland och Skåne om behovet skulle uppstå, säger Gunilla.
Samtidigt betonar hon att Villa Ängby inte bara tar emot personer med demenssjukdom och samtidig corona-smitta, utan även andra äldre med covid-19.
– Tanken är att vi också ska kunna avlasta sjukvården genom att ta emot patienter som inte längre behöver sjukhusvård men ännu inte är så pass återställda att de kan åka hem. Vi för samtal med olika regioner och kommuner kring behovet.
Fler corona-relaterade nyheter från Vardaga:
3 juni: Ny rapport om Vardagas arbete hittills under coronapandemin
28 maj: Anhörigbesök utomhus på Vardagas äldreboenden
24 april: “Jag ville bara sova och bli frisk”
17 april: Vardagsliv i coronatid
3 april: Vardaga delar med sig av erfarenheter och arbetssätt kring coronaviruset
30 mars: Samarbete med SAS för att hitta personal
30 mars: Uppdatering: Så jobbar vi mot coronaviruset
17 mars: Uppdatering kring besöksstoppet med anledning av coronaviruset
11 mars: Besöksstopp med anledning av coronaviruset (Covid-19)
3 mars: Det nya coronaviruset: Så jobbar Vardaga för att förhindra smittspridning