Nyheter

Vardagasliv i coronatid

Medarbetare fixar håret på en omsorgstagare

Dags för klippning på Vardagas vård- och omsorgsboende Kolla i Kungsbacka. 

Coronapandemin pågår i samhället och äldreomsorgen är ett stort fokus. Men även i en ovanlig tid finns en vardag. På våra äldreboenden bjuds det fortsatt på aktiviteter och god mat, boende njuter av solen och håller digital kontakt med nära och kära. Dessutom hittar personalen på nya lösningar – till exempel för hårfrisering.

– Damerna vill ju bli fina! Nu har det gått en dryg månad med besöksförbud så jag får ta saxen i egna händer, skrattar Ann Freed, aktivitetsansvarig på Kolla vård- och omsorgsboende i Kungsbacka.

– Igår klippte jag tre damer. De blev så nöjda och mannekängade för oss. Nu har även herrarna kommit med önskemål. Jag får fixa en trimmer.

Aktiviteter

Generellt beskriver hon stämningen på äldreboendet som mycket god. Man fortsätter att hålla igång med aktiviteter som sittgympa, olika spel och promenader – men aktiviteterna hålls avdelningsvis för att minimera risken för smittspridning.

Samma bild av läget ger Isabell Chressman, aktivitetsansvarig på äldreboendet Villa Riksten i Tullinge utanför Stockholm.

– Det rullar på och vi mår bra. Nyss fick vi en överraskning som verkligen värmde hjärtat – klass 3B på Rikstens skola här i närheten skickade påsk-brev och teckningar till oss. Normalt kommer barnen på besök ibland, men det går ju inte nu. Det är så fint att de tänker på oss!

Sångframträdanden utomhus

Som en extra krydda har flera boenden också haft besök av trubadurer och sångare som underhållit de äldre från gården, till exempel på Kolla i Kungsbacka, Villa Östergård i Partille och Gottfridsbergs gård i Linköping.

– Det var fantastiskt – mycket uppskattat! Jag tänkte också på vad bra det bli när corona har lagt sig. Då ska vi bjuda anhöriga så de också får lyssna och grilla korv på gården, säger Ann Freed.

Digital kommunikation

För visst är läget också påfrestande just nu, fortsätter hon, då boende måste avstå från fysisk kontakt med familj och vänner.

– Det man längtar efter är att träffa sina nära och kära. Det blir mycket Facetime. Vi i personalen skickar också bilder och små videohälsningar till närstående som inte använder videosamtal. Dessutom lägger jag ofta ut bilder på vårt Instagramkonto.

Också på Villa Riksten i Tullinge används boendes Ipad flitigt, berättar Isabell Chressman.
– Men självklart spritar vi den emellan och har tydliga rutiner!

Njuta av solen

Med sol och varmare väder blir livet lättare. På Vardags boendena är vi utomhus så mycket det bara går. På balkonger och i trädgårdar njuter de äldre av solen och får i sig välbehövlig D-vitamin.

– Vi påminner om att alla närstående gärna får lämna solkräm då solen är extra stark nu på våren, skriver äldreboendet Rotsunda strand i Sollentuna på sitt Instagramkonto.

Att kaffe med fördel serveras i solen framgår av Huddinge-boendet Villa Vårbackas konto. Och på Sjätte Tvärgatan i Gävle delar man med sig av bildbevis på tussilago.

– Vi har sått tomatfrön som vi så småningom ska ha ute i trädgården. Det blir så mycket lättare med varmare väder, vittnar  Gottfridsbergs gård i Linköping.

Fler corona-relaterade nyheter från Vardaga:

3 juni: Ny rapport om Vardagas arbete hittills under coronapandemin

28 maj: Anhörigbesök utomhus på Vardagas äldreboenden

17 april: “Jag ville bara sova och bli frisk”

3 april: Vardaga öppnar boende enbart för coronasmittade äldre

3 april: Vardaga delar med sig av erfarenheter och arbetssätt kring coronaviruset

30 mars: Samarbete med SAS för att hitta personal

30 mars: Uppdatering: Så jobbar vi mot coronaviruset

17 mars: Uppdatering kring besöksstoppet med anledning av coronaviruset

11 mars: Besöksstopp med anledning av coronaviruset (Covid-19)

3 mars: Det nya coronaviruset: Så jobbar Vardaga för att förhindra smittspridning

Här hittat du alla Vardagas äldreboenden