Läs mer

Vår äldreomsorg – den goda dagen

Ditt boende är ditt hem att trivas i

Ditt boende hos oss är ditt hem och vårt mål är att du ska trivas. Omsorg och service ska hålla högsta kvalitet, men minst lika viktigt är att du får göra saker som intresserar dig. Alla dagar ska kännas meningsfulla och innehållsrika. Och dina vänner och närstående är givetvis alltid välkomna. Vi arbetar efter ett koncept som vi kallar Den goda dagen.

Den goda dagen innebär att du själv väljer hur du vill forma din dag utifrån din förmåga och dina önskemål. Varje dag ska kännas meningsfull för just dig. Du ska ha möjlighet att behålla ditt levnadssätt och dina vanor även om du har behov av stöd och hjälp.

Konceptet Den goda dagen bygger på den nationella värdegrunden för äldreomsorgen, och är ett verktyg för vårt dagliga arbete. Det verktyget ska alla våra medarbetare ha med sig varje dag, i varje uppgift de utför. Det är grunden för hur vi tillsammans skapar en god och personcentrerad vård och omsorg.

En aktiv vardag

På våra boenden har vi aktivitetsansvariga anställda med uppgift att se till att dagarna fylls med innehåll.

Det kan handla gå på promenad, odla i trädgården eller att bara fika ute. Högläsning, lösa korsord, se film och spela bingo eller att erbjudas manikyr och ”hemmaspa” är exempel på inomhusaktiviteter. Även fysiska aktiviteter såsom sitt-, styrke- och balansgymnastik ingår på många av våra boenden. På våra demensboenden har vi ofta aktiviteter som syftar till att stärka minnet.

Mat som hemma

Mat är en av livets höjdpunkter och central för livskvaliteten. Det är något vi samlas kring och något vi ser fram emot. På Vardaga vill vi att våra boende ska känna sig som hemma och att måltiderna ska efterlikna de måltider man själv brukade tillaga hemma. På de flesta av våra äldreboenden arbetar vi efter mat- och måltidskonceptet Mat som hemma. Det innebär att vi går mot mer hemlagad mat och försöker laga allt mer från grunden. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Den som behöver specialkost får givetvis detta.

Djur i omsorgen

Många av våra äldreboenden får regelbundna besök av våra vård-, terapi- och besökshundar. Det är en del av vårt koncept för Djur i omsorgen som har funnits på Vardaga sedan 2011. Hundarna och deras förare arbetar tillsammans med vård- och omsorgspersonalen och stödjer träning och medicinsk behandling av våra boende. På flera av våra äldreboenden finns också akvarier, katter och höns.

Ung Omsorg – sätter guldkant på tillvaron

Sedan 2008 samarbetar Vardaga med Ung Omsorg. Det är ett företag som anställer ungdomar med ett brinnande intresse för äldre. Samarbetet betyder att ungdomarna besöker vissa av våra verksamheter på lördagar, söndagar och skollov och ordnar aktiviteter för de boende. Ungdomarna från Ung Omsorg är en extra resurs utöver ordinarie personal.

Regelbunden uppföljning av att du trivs

För att förvissa oss om att våra boende är nöjda med oss gör vi regelbundna avstämningar där vi följer upp att du har det bra och att du får den hjälp och den omsorg du behöver. Vi gör också årliga kvalitetsundersökningar med intervjuer eller enkäter riktade till dig som boende och dina närstående.

 

Läs mer i vår broschyr om Den goda dagen.

Hitta ett äldreboende för dig

Läs mer om våra olika boenden i:

Vi finns på fler platser. Här kan du söka efter ett boende nära dig.

 

accumsan Curabitur ut efficitur. Aliquam lectus ut consectetur libero. eleifend Lorem