Vad kostar det att bo på ett äldreboende?

När du bor på ett äldreboende med heldygnsomsorg betalar du för tre olika delar: omsorg, hyra och måltider.

Film: Vad kostar det att bo på ett äldreboende?

Omsorgsavgift

Du betalar en avgift för den vård och omsorg du får på äldreboendet, den inkluderar tillgång till personal dygnet runt. Avgiften är den samma oavsett om äldreboendet är privat eller kommunalt, däremot kan avgiften variera mellan olika kommuner. Det är kommunen som beslutar om din omsorgsavgift, och den beräknas individuellt, grundat på din pension och eventuella bidrag. Men du betalar aldrig mer än maxtaxan.

Hyra

Hyran varierar beroende på bostadens storlek och standard, precis som vanliga hyresrätter. Du kan ansöka om bostadstillägg för din bostadskostnad om du har hög hyra och låg pension. Du ansöker om bostadstillägg på Pensionsmyndighetens webbplats.

Måltider

I måltidsavgiften ingår oftast frukost, lunch, middag samt mellan- och kvällsmål. På Vardaga erbjuder vi även specialkost och vid behov alternativa rätter till lunch och middag. Till måltiderna serveras alltid sallad, smör, bröd, tillbehör och dryck, såsom mineralvatten, lättöl, måltidsdryck eller mjölk och som trevlig avslutning på lunchen avnjuter vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider erbjuds förrätt och ett glas vin eller öl. De boende har också tillgång till kaffe och frukt och till de dagliga fikastunderna bakar vår personal och de boende som vill vara med, ofta kakor och andra godsaker.

Förbehållsbelopp

Enligt socialtjänstlagens regler om maxtaxa ska du alltid ha minst ett så kallat förbehållsbelopp kvar att leva på efter det att boendekostnad och eventuell avgift är betald.