Edsby Slott

Permanenta platser, Äldreboende demens, Äldreboende omvårdnad
Upplands Väsby, Stockholm
1 av 9 bilder

Om verksamheten

Edsby Slott är ett äldreboende i naturskönt läge i utkanten av Upplands Väsby kommun med utsikt mot Edssjön och ett stenkast från Mälaren.

Vi vänder oss till dig med demenssjukdom eller med fysiskt omvårdnadsbehov. Det vackra slottet med sin historiska charm är högt beläget, mjukt omringat av en fantastisk bokskog och med härlig utsikt ner mot Edsjön. Flygelbyggnaden är uppförd i ett plan och här är det lätt att komma ut och njuta av vår fina natur.

Demensakademin

Edsby Slott är certifierat enligt Demensakademin, ett koncept för personcentrerad vård och omsorg vid demenssjukdom som bland annat innehåller utbildning och vägledning för medarbetare samt stöd till närstående.

Platser

Är du intresserad av att bo på Edsby Slott? Praktisk information om hur du söker plats på äldreboenden hittar du här på Vardaga.se.

Vill du veta mer om hur det är att bo hos oss?

Läs mer om vår äldreomsorg och vårt koncept Den goda dagen.

Om boendet

Edsby Slott har varit ett demensboende i fyra decennier. Slottet renoverades 2015. Slottsflygeln är byggd 2008 och här bor du som har ett omvårdnadsbehov och/eller annan funktionsnedsättning. Gemensamma ytor med tillgång till kök finns i de båda husen. Kristallkronorna och den gammaldags möbleringen hjälper till att skapa en hemtrevlig atmosfär i slottet.

Slottsflygeln består av fyra avdelningar som alla har ett eget kök där man kan baka och laga enklare rätter. Varje avdelning har även ett eget vardagsrum och egen matsal. Båda husen har uteplatser som används flitigt redan från tidig vår då det går att finna en hörna där man kan fånga vårsolens strålar. Här finns också vår egen kryddträdgård samt vår vackra slottspark runt husknuten.

Boendet har en egen skogsväg, ett 50 meter långt trädäck som leder in i skogen bredvid boendet. På så sätt kan alla boende vistas i naturen även om man är rullstolsburen eller använder gånghjälpmedel.

De egna lägenheterna är 15 -30 kvadratmeter och är utrustade med höj- och sänkbar säng samt ett eget badrum med dusch och toalett. I flygeln är alla lägenheter belägna på markplan, vilket gör det mycket lätt att ta sig ut i naturen. Lägenheterna har stora fönster med utsikt mot slottsparken eller mot skogen. Det finns även ett trinettkök med två spisplattor samt uttag för TV och telefon. Alla lägenheter på Edsby Slott ser olika ut.

Lättast når du oss med bil, parkering finns tillgänglig utanför boendet utan kostnad. Åker du kommunalt tar du pendeltåget till Upplands Väsby station och därefter buss 532 mot Runsa och går av på hållplats Runsavägen.

Vi samarbetar med fotvårdsterapeut, frisör, tandläkare och massör. De kommer till oss regelbundet och erbjuder sina tjänster mot faktura. Till närmaste butik/matvaror är det ca 1,5 km mot Upplands Väsby station.

Aktiviteter

Aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad. Du erbjuds aktiviteter både individuellt och i mindre grupper, där alla ska kunna hitta något särskilt roligt eller stimulerande. De olika gemensamma aktiviteterna presenteras varje vecka i ett aktivitetsschema på avdelningarna. Du väljer själv vilka du vill delta i, utifrån intresse och vad du orkar.

Vi har återkommande aktiviteter i verksamheten som bingo, gymnastik, högläsning och utevistelse. Vår slottsvärdinna, som är aktivitetsansvarig, planerar tillsammans med de boende vilka aktiviteter som ska genomföras. Vi har också extern underhållning som kommer och sjunger och spelar för oss. Vi har samarbete med Eds Kyrka som har andakt varje månad. Några i personalen är utbildade i taktil massage och utövar det som omvårdnadsåtgärd.

Då vi har underbar natur i anslutning till boendet är det mycket utevistelse, framförallt sommarhalvåret. Slottsvärdinnan ordnar med utflykter enligt önskemål från de boende. Vi har också besök av Ung Omsorg. Det är ungdomar som kommer till boendet på helger och lov för att umgås med de äldre och sätta extra guldkant på tillvaron.

Varje vecka erbjuds du en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet. Kanske vill du komma iväg och handla i någon butik, få massage eller bara sitta i lugn och ro och prata en stund.

Närstående och anhöriga

Din familj och dina vänner är naturligtvis alltid välkomna att hälsa på dig. Dina nära är också välkomna att delta vid våra närståendeträffar. Här diskuterar vi saker som kost, omvårdnad, aktiviteter och boendemiljö och dina närstående får information om vad som händer på boendet och kan ställa frågor. Vi tar också gärna emot synpunkter, önskemål och förslag. Tider för närståendeträffarna lämnas ut i god tid.

Mat och dryck

Mat är en av livets höjdpunkter. I Vardaga är det viktigt att våra boende får äta i en lugn och trevlig miljö. För äldre är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik för att ge den näring som behövs. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Det går att välja mellan två olika alternativ till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Vi har egna kockar som lagar maten i vårt tillagningskök. Maten lagas från grunden av fina råvaror. Det finns möjlighet som gäst att påverka matsedeln genom önskemål och att delta i måltidsråd.

Vård och omsorg

Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dig som bor hos oss. Genom vårt helhetskoncept för äldreomsorg Den goda dagen ger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Vi utgår från var och ens behov, ser till det friska och stärker den boendes identitet och självständighet. De små detaljerna är viktiga för att varje dag ska bli en riktigt god dag. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.

Personal

På Edsby slott finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktman bland medarbetarna. Kontaktmannen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.

Ansvarig på boendet är vår verksamhetschef. Avdelningsansvariga är våra gruppchefer, som är nära verksamheten. Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Vårdföretagarna och fackförbunden Vision och Kommunal.

Kvalitet

Kvalitet skapas i mötet med varje individ. Vardagas ledningssystem för kvalitet, Qualimax, är byggt för att ständigt förbättra kvaliteten utifrån de boendes perspektiv, önskemål och behov. Detta är utgångspunkten för de olika kvalitetsmätningar som vi genomför. Mätningar sker genom exempelvis enkäter, egenkontroller, avvikelsehantering och kvalitetstillsyner.

För att ge våra medarbetare stöd i kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbetet krävs fungerande strukturer och rutiner. Det ger trygghet i mötet med omsorgstagare och närstående. Vi sätter tydliga kvalitetsmål och leder, styr och följer upp kvaliteten i verksamheten kontinuerligt och med månatliga avstämningar med samtliga chefer.

Visa hela beskrivningen

Det här händer på Edsby Slott