Nyheter

Edsby slott – lantligt och naturnära i Upplands Väsby

Två boende samtalar på trädäcket i skogen

Fasaner och hjortar hör till djuren som man kan se i den vackra naturen runt Vardagas äldreboende Edsby slott i Upplands Väsby. Det är lätt att ta sig ut i den omgivande bokskogen via en unik träbana, som är anpassad för promenad med rullator eller rullstol

˗ Vår, sommar och höst använder vi träbanan ofta. Våra boende tycker om att ta promenader där och vi bidrar till rörelse och möten i området, eftersom även förskoleklasser, hundägare och andra gärna använder banan, säger Erika Leander, verksamhetschef vid Edsby slott.

Natur och kultur via träbanan

Anhöriga som besöker Edsby slott tar gärna med sina närstående på en promenad längs träbanan, som är 50 meter lång och omgiven av grönskande bokskog. Där banan slutar, tar en äldre skogsväg vid, som är plan och hård, så det går fint att köra med rullstol och rullator. I den delen av skogen finns skulpturer, som ger en konstupplevelse tillsammans med naturintrycken.

Skogsvägen leder till Villa Ed, där det finns en restaurang med fullständiga rättigheter, frisör och en shop bland annat.

˗ Där kan de boende ta en pilsner och räksmörgås tillsammans med sina anhöriga. Det är populärt, säger Erika Leander.

Äldreboendet Edsby slott består dels av själva slottet, dels en flygelbyggnad. Slottet är gammalt, medan flygeln är nybyggd. Tradition möter modernt på boendet, som satsar på lantligt liv med djur och natur. Läget i utkanten av Upplands Väsby ger goda möjligheter för den som vill bo nära naturen.

Höns, katt och häst

I höstas stod ett hönshus med hönsgård färdigt på Edsby slott. Nu i vår kommer ett gäng hönor att flytta in, till glädje för de boende. Hönor är bevisat lämpliga djur i äldreomsorgen, de kan bli väldigt tama och sociala. Dessutom kan de boende njuta av färska ägg till frukost under säsongen.

Hönsen är inte de enda djuren på Edsby slott, berättar Erika Leander

˗ Vi har vår omtyckta slottskatt Sigrid och ibland kommer den lilla hästen Tabasco på besök. Han kommer in till oss på boendet och går också runt till de boende som är sängliggande. Det blir fina och omtyckta möten.

Träbanan är 50 meter lång och omgiven av bokskog.

Läs mer om Edsby Slott