Nyheter

Trädgårdar där äldre får blomstra

Två omsorgstagare i trädgården med en medarbetare

Att vistas i gröna miljöer är både lustfyllt och vilsamt, visar forskningen. Men hur skapar man egentligen goda utemiljöer för äldre? Vardagas trädgårdskoncept ger svaret.

Majluften är kylig men solen värmer gott när den då och då tittar fram bakom molnen. Birgitta, 97 år, böjer sig fram och fyller händerna med doftande, ljuslila syren.

– Visst är de underbara! När det blir varmare ska vi sitta här i bersån och ta med oss kaffe, säger hon.

– Mmm. Jag tänker på syrenerna på landet. Men katten skulle hela tiden upp i trädet…

Vi befinner oss på Vardagas Villa Agadir på Lidingö i Stockholm. Här är trädgården en naturlig del av äldreboendet – precis som på många andra av Vardagas verksamheter runt om i Sverige. Utomhusvistelse och gröna miljöer är nämligen lika viktigt i alla åldrar.

Väl valda växter

Från syrenbersån är det bara några steg till boendets växthus där tomat- och gurkplantor trängs med röda och rosa pelargoner. Intill finns jordgubbsplantor och kryddgrönt i odlingslådor, vinbärsbuskar och ett blommande äppelträd.

Att just dessa växter valts är ingen tillfällighet. De ska bli igenkända, väcka minnen från tidigare i livet och gärna stimulera flera sinnen samtidigt. Tydliga kontrastfärger, dofter och smaker är därför viktiga egenskaper vid växtval, påminner Vardagas trädgårdkoncept.

– Våra boende älskar äppelträdet – de har full koll, räknar frukterna och kommenterar. Förra året blev det så mycket att vi gjorde både äppelkaka och mos, säger Lusine Danielyan, trädgårdsansvarig och gruppchef på Villa Agadir.

– Vi uppmuntrar alla boende att delta i trädgårdsarbetet – i den mån de orkar och vill förstås. Speciellt populärt är det att vattna på balkongerna.

Plats för umgänge

Sedan får vi akta oss då fyra av boendets damer tar plats i växthuset. Det är dags för eftermiddagens parti fia med knuff. Att trädgården erbjuder olika typer av mötesplatser är viktigt, då den ska vara en naturlig arena för gemenskap och umgänge.

– Växthuset är mycket uppskattat – det är mysigt och lite varmare. Inte minst tar våra boende med sig närstående hit för en trevlig stund, berättar Lusine.

Inspirera till rörelse

En bra trädgård för äldre ska också inspirera till rörelse. Därför ser man på många av Vardagas boenden, så även Villa Agadir, en inbjudande promenadslinga genom gårdsrummet. En enkel bro med räcken skapar variation och kan användas för att träna gång.

– Det är skönt att röra på sig, säger Else, som efter fia-spelet har tagit sin rullator och begett sig bort mot syrenbersån.

– Jag promenerar varje dag och när det är sol slår jag mig gärna ned här.

Minimera hindren

Sedan börjar det dra väl snålt och de boende på Villa Agadir rör sig inåt. Vi åker till Ambea-kontoret och träffar Karl Wolff, tillväxtchef på Vardaga och därmed beställare av trädgårdar på Vardagas nya boenden.

– Trädgården är ett av fundamenten för den verksamhet Vardaga vill bedriva. Vi har ett ansvar att skapa de bästa förutsättningarna utifrån vad platsen medger, säger han och fortsätter:

– Det allra viktigaste är tillgängligheten – det ska vara lätt för våra boende att ta sig ut. Det handlar om att skapa trygghet och minimera fysiska och mentala hinder. Till exempel ska markbeläggning vara jämn och belysningen bra, men det är också jätteviktigt att exempelvis placera ut
sittplatser strategiskt i trädgården – så att våra äldre vet att de kan vila under en promenad.

Vardagas trädgårdskoncept

  • Ska skapa tillgängliga och trygga trädgårdar för äldre i anslutning till Vardagas boenden.
  • Stävar efter att ge hemkänsla och igenkänning – och därigenom väcka minnen och locka till samtal.
  • Uppmuntrar val av växter som stimulerar många sinnen samtidigt – syn, doft, smak och hörsel.
  • Ska ge förutsättningar för de boende att delta i trädgårdsarbetet, till exempel genom förhöjda odlingslådor.
  • Ska erbjuda mötesplatser för umgänge och evenemang.
  • Ska ge förutsättningar för fysisk aktivitet, till exempel genom gångvägar och broar.
  • Ska erbjuda ytor både i skugga och sol och tillföra värde över alla årstider.
  • Ska gärna innehålla element som flaggstång, porlande vatten (som har en lugnande effekt), pergola samt julgrans- och midsommarstångsfot.
  • Utarbetades under 2015 tillsammans med Liljewall arkitekter.