Som skydd mot sol och regn kan de säkra anhörigbesöken anordnas i partytält utomhus. Bilderna är från äldreboendet Vardaga Söndagsgården i Stockholm.

 

Nu införs säkra anhörigbesök utomhus på Vardagas äldreboenden runt om i Sverige. Med en stor plexiglasskiva och två meters säkerhetsavstånd mellan sig ska äldre och anhöriga åter kunna träffas personligen.   

– Vi är otroligt glada över den här möjligheten. Självklart är det påfrestande för äldre och anhöriga att inte kunna mötas fysiskt – nu tror vi på många kära återseenden över en kopp kaffe i våra trädgårdar i sommar, säger Ulla Tansen, affärsområdeschef på Vardaga.

De säkra anhörigbesöken på Vardaga är helt i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer I korthet fungerar de så att äldre och anhöriga träffas på äldreboendets innergård eller trädgård med en plexiglasskiva på cirka 2×2 meter samt ett säkerhetsavstånd på två meter mellan sig.

Besöken måste bokas i förväg. På plats finns en mötesvärd som desinficerar mötesplatsen mellan besöken och hela tiden finns tillgänglig vid frågor samt ledsagning.

– Vi har testat modellen på en handfull boenden redan och det fungerar mycket bra. Nu när besöksförbudet på landets äldreboenden förlängts till de 31 augusti är det extra viktigt för våra äldre och deras anhöriga att kunna ses under dessa säkra former, säger Ulla Tansen.

 

Kort om säkra anhörigbesök:

  • Införs nu successivt på Vardagas äldreboenden
  • Sker utomhus på äldreboendet gård. Mellan anhöriga och äldre finns en plexiglasskiva på cirka 2×2 meter samt ett säkerhetsavstånd på två meter.
  • Mötena måste bokas i förväg.
  • Ingen närvarande vid mötet får uppvisa förkylningssymptom.
  • Max två anhörig per tillfälle får delta.
  • På plats finns en mötesvärd som desinficerar platsen mellan mötena och ledsagar besökare till och från mötesplatsen.
  • Mötesvärdens anvisningar ska alltid följas.
in eleifend quis, non ut facilisis Donec porta.