Nyheter

September är den internationella Alzheimermånaden

äldre kvinna tittar i en bok tillsammans med en medarbetare

Under september månad uppmärksammas demenssjukdomen Alzheimers internationellt och i Sverige. Den 21 september är dessutom den internationella Alzheimerdagen. Vardaga bidrar till forskningen kring demenssjukdomar, bland annat som huvudsponsor för det årliga Alzheimerloppet.

WHO klassar demenssjukdomar som ett av världens största hälsoproblem. 47 miljoner människor är drabbade och nya fall tillkommer varje dag. I Sverige lider minst 160 000 människor av demenssjukdom. Vid Alzheimers sjukdom dör nervcellerna i hjärnan onormalt fort vilket skapar minnesproblem och förvirring. Ännu finns det inget botemedel men forskarna gör många framsteg. (Källa: Alzheimerfonden)

Forskningen behöver ständigt mer stöd för att kunna fortsätta på vägen mot att kunna förebygga och bota demenssjukdomar. Under september samlar Alzheimerfonden in pengar till stöd för forskningen. Du kan läsa mer och ge en gåva här.

Tisdagen 21 september bjuder Alzheimerfonden in till en digital livesänd temakväll om Alzheimers sjukdom. Du kan läsa mer här.

Ett annat speciellt arrangemang för att stödja forskningen om demenssjukdomar är det årliga Alzheimerloppet. Det äger rum på försommaren och alla intäkter går oavkortat till Alzheimerfonden. Vardaga är stolt huvudsponsor av loppet, där löparna sedan starten 2015 sprungit in 1,25 miljoner kronor till forskningen.

Under pandemin har loppet varit ett digitalt arrangemang. Loppet startades av två systrar, Julia och Felicia Falk, vars mor dog i Alzheimer och bodde sin sista tid på ett av Vardagas boenden.

Alzheimer på Vardaga Sveagatan i Karlstad
Alzheimerloppet på Vardaga Sveagatan i Karlstad