Nyheter

Aktivitetsskärm ger både lugn och aktivitet på Villa Hovstallet

äldre personer spelar bowling på aktivitetsskärm

På Vardaga Villa Hovstallet i Uppsala används verktyget Yetitablet både för aktiviteter och för att skapa lugn och ro. De fyra avdelningarna på äldreboendet turas om att ha verktyget hos sig en vecka i taget.

Yetitablet är en aktivitetsskärm som genom olika appar erbjuder aktiviteter för de boende. De kan få prova på bland annat teckning, sinnesstimulering, minne & hjärngympa, resor, musik, träning och olika spel. Den kan användas stående som en TV-skärm, eller vinklas ned som ett bord, som de boende kan sitta runt och exempelvis spela spel.

Lugnare än TV-nyheter

˗ Framför allt använder vi skärmen som en rogivande bakgrund, till exempel vid frukosten. Då visar den naturbilder med fågelkvitter eller lugn musik. Det känns ofta bättre och lugnare än TVs morgonnyheter med krig och annat negativt som kan uppröra eller vara svårt att ta till sig för den som har en demenssjukdom, säger Villa Hovstallets verksamhetschef Karin Bondestam.

˗ Verktyget används också för aktiviteter på avdelningarna, som bowling eller stimulerande sällskapsspel. Aktiviteterna kan anpassas både för personer som främst har kroppsliga besvär relaterade till ålder och för personer med demenssjukdom, säger Anna Lundin, som är arbetsterapeut och aktivitetspedagog på Villa Hovstallet.

Vinprovning och sitt-tango

På översta våningen i Villa Hovstallet finns en stor, ljus samlingssal för gemensamma aktiviteter för hela boendet. Skärmen är tillräckligt stor för att användas för visning för en större grupp, så den kommer till användning även här.

˗ Vi hade vinprovning med en inbjuden föreläsare och hon visade sina bilder på Yetiskärmen. Hon mejlade sitt material direkt till Yeti och sedan var det bara att köra, berättar Anna Lundin och ger några ytterligare exempel på användningsområden:

˗ För en tid sedan var jag på en information om sitt-tango och då var det enkelt att sprida instruktionsmaterialet vidare till medarbetarna på avdelningarna via Yeti. Och när vi har smitta på en avdelning och några boende behöver vara isolerade, är skärmen praktisk för smittsäkra aktiviteter.

˗ De boende tycker det är roligt och blir nyfikna när vi tar fram Yetitablet. Vi kan absolut rekommendera verktyget för aktiviteter i äldreomsorgen, säger Karin Bondestam och Anna Lundin.

Yetitablet används även på ett annat Vardagaboende i Uppsala, Villa Salabacke.