Villa Östergård

Fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, Förvärvad hjärnskada, Korttid
Partille, Västra Götaland
1 av 10 bilder

Om verksamheten

Välkommen till ett nytt modernt korttidsboende mitt i Partille Port med det mesta du behöver alldeles runt hörnet. Här erbjuder vi korttidsplatser. Här finns bland annat den verksamhet som tidigare bedrevs på Ljungkullens korttidsboende.
Vi arbetar med ett salutogent förhållningssätt där vardagsrehabilitering är en stor del av dagen. Vi har en hög medicinsk kompetens eftersom vi vänder oss till svårt sjuka med stort omvårdnadsbehov och kan också erbjuda palliativ vård i livets slutskede. Tillsammans med dig planerar vi vård och aktiviteter efter det mål som din vistelse grundar sig på samt din förmåga och dina behov. Terapihunden Majken är till stor nytta och glädje för våra boende. Majken finns tillgänglig hos oss på Villa Östergård på remiss.

Korttidsboende

Villa Östergård erbjuder 54 korttidsplatser med inriktning mot funktionsnedsättning och förvärvade hjärnskador i vuxen ålder samt somatiska diagnoser. Vi erbjuder korttidsboende till dig som är 40 år eller äldre. Vårt korttidsboende är ett alternativ när du behöver tillfällig omsorg och stöd efter till exempel en sjukhusvistelse, i väntan på ett permanent äldreboende eller som tillfällig avlastning. Vi tar emot akutplaceringar, även på helger och storhelger.

Platser

Är du intresserad av att bo på Villa Östergård? Praktisk information om hur du söker plats på korttidsboenden hittar du här på Vardaga.se.

Vill du veta mer om hur det är att bo hos oss?

Läs mer om vår äldreomsorg och vårt koncept Den goda dagen.

Om boendet

Du kommer in via vår stora entré. Här är det högt i tak och den välkomnande, öppna känslan påminner om en hotellobby. Innanför öppnar sig den stora, gemensamma innergården upp med växthus, odlingslådor, boulebana, lekplats, gångstråk, grönområden och platser för umgänge. Varje avdelning har ett trivsamt kök med matsal där du erbjuds att äta tillsammans med övriga boende, du har även tillgång till uteplats i anslutning till avdelningens matrum och kök.

Lägenheterna hos oss har modern standard och är cirka 30 kvadratmeter stora. Väggarna är vitmålade och golvet har ekparkett som ger ditt hem en fin bas att utgå från i inredningen. Fönsterbänkarna är genomgående i natursten. Det är klinker på golv i badrum och givetvis är badrummen helkaklade och anpassade för boende med funktionsnedsättning. I badrummen finns också en egen kombimaskin för tvätt och tork. Lägenheten har en höj- och sänkbar säng, utöver det möblerar du med dina egna möbler och saker.

Våra korttidslägenheter är fullt möblerade, här behöver du inte ta med några möbler.

Villa Östergård är en del av ett kvarter i Partille Port med livsmedelsbutik i bottenvåningen, buss utanför dörren och annan handel i markplan, såsom apotek, café och frisör. Här bor du i en helt ny, levande stadsdel mitt i stan, nära butiker, vård, träning, skog och sjöar, idrott och kultur. Eventcentret Partille Arena, Kulturum, Allum och Säveån är bara några av Partille Ports många goda grannar.

Aktiviteter

Aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad. Du erbjuds aktiviteter både individuellt och i mindre grupper, där alla ska kunna hitta något särskilt roligt eller stimulerande. De olika gemensamma aktiviteterna presenteras varje vecka i ett aktivitetsschema på avdelningarna. Du väljer själv vilka du vill delta i, utifrån intresse och vad du orkar.

På Villa Östergård har musiken en stor roll i vardagen, och många av de aktiviteter vi erbjuder en koppling till just musik. Vi spelar skivor till kaffet, gymnastik, målning, yoga, utflykter med mera. Vi har också ett nära samarbete med hundförare med utbildad social tjänstehund som arbetar hos oss. Djur kan användas på ett hälsofrämjande och strukturerat sätt i omsorgen.

Närstående och anhöriga

Din familj och dina vänner är naturligtvis alltid välkomna att hälsa på dig och även delta i aktiviteter tillsammans med dig. Vi är måna om att berätta om vår vardag, därför får både du som boende och dina närstående månadsbrev från oss där vi berättar om vad som händer på Villa Östergård. Dina nära är också välkomna att delta vid våra närståendeträffar. Här diskuterar vi saker som kost, omvårdnad, aktiviteter och boendemiljö. Dina nära får information om vad som händer på boendet och kan ställa frågor. Vi tar också gärna emot synpunkter, önskemål och förslag. Tider för närståendeträffarna lämnas ut i god tid.

Mat och dryck

Mat är en av livets höjdpunkter. I Vardaga är det viktigt att våra boende får äta i en lugn och trevlig miljö. För äldre är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik för att ge den näring som behövs. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Maten tillreds på avdelningarna och vi bakar ofta.

Vård och omsorg

Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dig som bor hos oss. Genom vårt helhetskoncept för äldreomsorg, Den goda dagen, ger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Vi utgår från var och ens behov, ser till det friska och stärker den boendes identitet och självständighet. De små detaljerna är viktiga för att varje dag ska bli en riktigt god dag. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.

Personal

Här finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktman bland medarbetarna. Kontaktmannen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.

Ansvarig på boendet är vår verksamhetschef. Avdelningsansvariga är våra gruppchefer, som är nära verksamheten.

Kvalitet

Genom att hela tiden utveckla och förbättra oss skapar vi förutsättningar för att erbjuda bästa möjliga insatser. Vårt arbete utgår från evidensbaserad praktik, det vill säga en kombination av bästa tillgängliga kunskap, dina önskemål och förutsättningar liksom en hög grad av professionalitet.

Vi har gjort stora satsningar för att höja den grundläggande kunskapsnivån hos vår personal. Satsningen innebär att alla medarbetare ska gå en utbildning som ger dem verktyg och kunskap för att kunna ge dig den bästa omsorgen och servicen utifrån dina behov och förutsättningar. Utbildningen fokuserar bland annat på det friska hos dig som individ samt är personcentrerad liksom rehabiliterande och motiverande

Visa hela beskrivningen

Det här händer på Villa Östergård