Nyheter

Livskvalitet på Villa Östergård/Ljungkullen efter stroke

Rullsolsburna Anders på Vardaga Ljungkullen tränar

2015 var Mölndalsbon Anders Hörndahl mitt i livet och karriären som sjöspeditör med mängder av kundkontakter över hela världen. Då drabbades han av en stroke som förändrade livet plötsligt och radikalt. Vägen tillbaka till livskvalitet har varit lång och krokig, men idag bor han på Vardaga Ljungkullen i Sävedalen ─ numera Villa Östergård i Partille ─ och har hittat ett liv som fungerar.

Efter stroken flyttades Anders runt mellan olika rehabanläggningar och korttidsboenden som inte fungerade för honom. Att flytta hem till huset i Mölndal med två våningar och ingen hiss var heller inget alternativ, då Anders var i stort sett förlamad.

─ Men så fick vi höra talas om Ljungkullen och jag flyttade in i januari 2016. Det var en lättnad! När jag kom hit kunde jag inte ens sitta upp. Men tack vare rehabiliteringen här sitter jag nu utan problem, kan resa mig med stöd och styrketränar varje dag. berättar Anders, som idag är 64 år.

Rullsolsburna Anders på Vardaga Ljungkullen tränar

─ Minst en timme om dagen får det bli i gympasalen, gärna i sällskap med några av de boende på plan 2. Jag bangar inte träningen en enda dag, dels blir jag bättre av den, dels piggare i skallen och dessutom har jag sysselsättning,  säger han.

Glädjefylld träning

I vänster sida har han inte återfått rörelseförmågan, men Anders är desto starkare i sin högra sida. Lekande lätt lyfter han tiokiloshanteln upp och ner, upp och ner minut efter minut. Runt högerfoten sitter en fastspänd femkilostyngd som han lyfter lika lätt.

Stämningen i gympasalen är glad och göteborgskt skämtsam. Alla kämpar på utifrån sina förutsättningar och peppar varandra under fysioterapeutens ledning.

Förutom träningen och rehabiliteringen ser Anders flera andra fördelar med att bo på Ljungkullen.

─ Det ligger lugnt med grönområden runt om och på sommaren kan jag rulla ut på den lummiga innergården. Jag får hjälp att hålla koll på min hälsa, blodtrycket och vikten bland annat. Sjuksköterskorna här står i kontakt med läkare på vårdcentralen i närområdet, så jag kan få läkarbesök därifrån istället för att behöva åka till min vårdcentral ända borta i Mölndal. Och så är det trevligt att prata med de andra boende om vad vi gjort i livet. Jag har träffat flera här från samma bransch som jag jobbade i, bland annat en kund som jag hade för 30 år sedan.

Aktiviteter med ledsagaren

Flera gamla kunder brukar också komma på besök, liksom Anders fru och tre barn, 14, 15 och 26 år gamla.

Med hjälp från arbetsterapeuten på Ljungkullen har Anders ansökt hos kommunen och fått en ledsagare som följer med honom ut på restaurang, handbollsmatcher och andra aktiviteter.

─ Jag är väldigt sportintresserad och vill gärna gå på olika idrottsevenemang. Men jag håller inte på några Göteborgslag, Kalmar FF och HV 71 är det som gäller! Jag har bott i både Kalmar och Jönköping och har lite hjärta kvar där.

Hårdrock och vattenkrig

Men inte heller hemma på sitt rum är Anders sysslolös. Han lyssnar på ljudböcker och ibland stänger han dörren och drar på hårdrock på hög volym.

─ Tur det är bra ljudisolerat här, skrattar han.

Men lika ofta står dörren öppen och andra boende och personal tittar gärna in. Eftersom Anders Hörndahl bott på Ljungullen länge känner han alla och hans goda humör och skämtlynne smittar också av sig.

─ Vi hittar på mycket roligt här och skrattar tillsammans, ibland har vi vattenkrig med vattenfyllda plasthandskar!