Nyheter

Göteborgskonstnären Joe lovordar Villa Östergård/Ljungkullen

Konstnären Joe Hedlund

En vårdag 2022 var oturen framme för den kände Göteborgskonstnären Joe Hedlund. Han försökte springa i kapp 10:ans spårvagn, men snavade och föll så olyckligt att han bröt höften. Efter operation på Mölndals sjukhus och rehabilitering på Villa Östergård/Ljungkullen i Partille är han nu på benen igen och full av tacksamhet och lovord..

Konstnären Joe Hedlund

Vi träffar Joe Hedlund på Villa Östergård/Ljungkullen ett par dagar innan han ska flytta hem till Hisingen igen. Sina 86 år till trots är han fortfarande mycket produktiv som konstnär. Han har under sin vistelse på sjukhuset och Villa Östergård/Ljungkullen hunnit med att måla ett 40-tal verk på en dryg månad. Han har också haft en förelåsning om den moderna konsten för sina medboende.

”Det här är en vacker och inspirerande miljö med sina ljusa färger och skandinaviska design i linje med Bruno Mathson, Alvar Aalto och Poul Kjaerholm samt våra klassiska svenska porslinsfabriker Uppsala Ekeby, Rörstrand och Gustavsberg. Det känns fantastiskt att jag kunnat utöva mitt yrke under rehabiliteringstiden”, säger Joe Hedlund.

Under sin vistelse på Villa Östergårds korttidsboende har Joe Hedlund fått rehabilitering genom fysisk träning, aktiviteter och stöd av arbetsterapeut och fysioterapeut. Dessutom går mycket av de gemensamma aktiviteterna ut på rörelse. Joe har särskilda lovord för aktivitetsansvariga hälsopedagogen Nina Bengtsson.

”Nina har lett sittjympa med oss både inomhus och på den vackra innergården, även till klassisk musik som jag älskar. Hon har bjudit oss på högläsning med underbar diktion. Hon har betytt mycket för min rehabilitering. Jag har insett att det gäller att kämpa och delta i alla övningar för att nå framgång och bli bra igen”, understryker Joe Hedlund.

En speciell övning som Joe har fått göra är att ta sig fram mellan och över koner på golvet.

”Det är nödvändigt för jag har så många föremål hemma”, säger han. Lyckligtvis har Joe snälla och hjälpsamma grannar som ställer upp och underlättar hans hemkomst.

”När jag kommer hem, kommer jag gång på gång att minnas min fina tid på Villa Östergård/Ljungkullen”, avslutar Joe Hedlund.

Om Joe Hedlund Född 1936 i Dalarna. Utbildad vid Valand i Göteborg och konstskolor i Paris. Började måla i olja, men övergick senare till akvarell. Representerad på bland annat Göteborgs konstmuseum. Har tilldelats Göteborgs stads kulturstipendium fem gånger. (Källa: Wikipedia)

Läs mer om Villa Östergård

Joe Hedlunds egna ord om vistelsen på Villa Östergård/Ljungkullen

När jag kom in på korttidsboendet, lade jag genast märke till hur förnämligt inredningen är genomförd i en ljus färgskala som går tillbaka på modernismen inom konsten.

Under 1800-talets slut hade konsten hamnat i en återvändsgränd med murriga färger och plottrig detaljrikedom. Några år in på nästa sekel, 1900-talet dyker namnen Pablo Picasso, Henri Matisse, George Braque upp, impressionisten Claude Monet inte att förglömma som lät anlägga en fantastisk trädgård med bland annat en näckrosdamm. I denna berömda trädgård valde han ett stort antal avsnitt som motiv för sina målningar. Vilket idag år 2022 får mig att utbrista; vilken fantastisk innergård här har skapats, en fröjd för ögat; sittgympa där har letts av Nina som låtit oss lyssna till bland annat klassisk musik med bland annat världsberömdheter som vår egen Birgit Nilsson.

Nina har också högläst för oss, maken till natur, hon måste berömmas för sin utmärkt fina diktion. Med Nina som koreograf har jag tränat upp min balans och fysiska styrka och kan sedan flera dagar utan stöd av rullator och kryckor ta många steg över golvet, vilket jag här ber att få uttrycka min stora tacksamhet över.

Jag är ju konstnär, har glädjande nog kunnat måla närmare 40 verk, akvarell i linjekonturer vilka senare kan ställas ut och säljas. Modernismen i konsten har i Villa Östergård/Ljungkullen fått en värdig uppföljare, våra egna skandinaviska möbelarkitekter. Bruno Mathson i Sverige, Alvar Aalto i Finland, Poul Kjaerholm i Danmark får man i tankarna liksom våra tre porslinsfabriker Uppsala Ekeby, Rörstrand och Gustavsberg från de tre decennierna 30-40-50-tal. Den atmosfär som strömmat emot mig här har ingivit mig en stark lyckokänsla. På Villa Östergårds våningsplan 1A har man upplevelsen av min egen hematmosfär på Klarvärdesgatan som jag bott och verkat i sedan 1970.

Med vänliga hälsningar i stor tacksamhet,
Joe Hedlund