Ett samarbete mellan boendet Villa Östergård/Ljunkullen och Kulturskolan i Partille skapar glädje och kreativitet för del äldre. Sång, bild och dans har varit ämnena för samarbetet.
Under våren har Vardagas äldre- och korttidsboende Villa Östergård/Ljungkullen i Partille samarbetat med lärare från Partille Kulturskola för en del av boendets aktiviteter. Ett lyckat projekt, som gett mycket glädje, stimulans och samtalsämnen för de boende.
Bild-, sång- och danspedagoger från Partille Kulturskola har turats om att komma till Villa Östergård en dag i veckan. De tre pedagogerna har aktiverat de boende att måla, sjunga och dansa tillsammans.
– Det har varit mycket uppskattat. Vi har märkt att våra boende blivit gladare, lugnare, sover bättre och allmänt känt sig mer tillfredsställda. Varje aktivitet har också fått den effekten att det uppstått samtal efteråt, där man minns det roliga tillsammans, säger Nina Bengtsson, hälsopedagog och aktivitetsansvarig på Villa Östergård/Ljungkullen.
Rehabilitering
Villa Östergård har flera avdelningar med olika inriktningar. En är korttidsboende med rehabiliterande inriktning för personer över 40 år. Det är det tidigare Vardagaboendet Ljungkullens rehabverksamhet, som flyttade in i samband med nybygget av Villa Östergård för ett par år sedan. Här erbjuds ett alternativ för personer som behöver tillfällig omsorg, stöd och rehabilitering efter till exempel en sjukhusvistelse, i väntan på ett permanent äldreboende eller som tillfällig avlastning.
– Just nu bor det personer i åldrarna 42 till 98 år här. Det är svårt men samtidigt roligt att hitta aktiviteter för personer med så olika behov. Jag jobbar gärna i grupp med boende från alla olika avdelningar. Det uppstår stimulans och fina möten när de boende träffas över avdelningsgränserna, säger Nina Bengtsson.
Stimulans och motivation
Här har samarbetet med Kulturskolan passat väl in. Det har kostat en slant, men det är väl värt tycker Nina.
– Aktiviteter måste få kosta ibland. Fika och sittjympa i all ära, men våra boende med sina skiftande behov behöver stimuleras och motiveras. Alla våra aktiviteter ska vara rehabiliterande på något sätt. Jag tänker: Hur kan jag stärka den här individen, bidra till att hen mår bättre? Jag vill hjälpa var och en att hitta sin inre glöd så att de vill delta i träning för sin egen skull.
Både fysisk och kulturell stimulans är alltså viktigt i aktiviteterna på Villa Östergård/Ljungkullen. Förutom Kulturskolan kommer en trubadur varannan vecka och Partille Hembygdsförening har bjudit på föreläsning om den lokala historien. De boende har tillsammans med personalen även gjort utflykter till bland annat Lisebergs julmarknad, Slottsskogen, Botaniska trädgården, Lorensbergsteatern och Delsjöns naturreservat. De har gått på konserter med exempelvis Lill Lindfors och Sven-Ingvars.
– Vi strävar efter att ta ut våra boende på bra aktiviteter. Våra boende vistas inomhus stor del av tiden så jag försöker ordna så mycket uteaktiviteter som möjligt. Naturen har en läkande kraft och utevistelse är enormt viktigt för att må bra, avslutar Nina Bengtsson.