Nyheter

Klassiskt äldreboende och unik rehabilitering i samma hus i Partille utanför Göteborg.

Grönskade uteplats, med sittmöbler.

I ett nybyggt hus i livliga Partille Port i östra Göteborg finns så gott som av alla Vardagas boendeformer samlade på ett och samma ställe. Villa Östergård/Ljungkullen erbjuder äldreboende för både somatik (permanenta platser) och demens (korttids) och dessutom korttidsboende för förvärvad hjärnskada samt fysisk och psykisk funktionsnedsättning.

I Partille Port växer klassiska stadskvarter i modern skepnad fram, med butiker, restauranger och lägenheter. Det är nära till all slags service och dessutom till Partille Arena.

Ljungkullen och Villa Östergård är två olika verksamheter i samma hus

Men hur kom nästan alla Vardagas verksamhetsformer att samlas i en och samma byggnad? Verksamhetschef Grozdana Nici var chef för dåvarande Ljungkullen strax väster om Partille, när Ambea förvärvade Aleris. Då var bygget av Villa Östergård redan igång i Aleris regi och ingick i förvärvet.

”Vi hade trivsamma men gamla, lite opraktiska och slitna lokaler på Ljungkullen. När det visade sig att det blev plats över på Villa Östergård, så vi fick flytta in”, förklarar Grozdana, som nu är verksamhetschef för båda enheterna i huset.

Så nu huserar formellt två olika bolag inom Vardaga i byggnaden, Ljungkullen och Villa Östergård.

  • I Ljungkullens verksamhet ingår 36 platser med korttidsboende för personer över 40 år med rehabiliteringsbehov efter förvärvad hjärnskada, psykisk eller fysisk funktionsnedsättning samt även somatiskt korttidsboende för äldre, inklusive palliativ vård.
    Ljungkullens verksamhet med rehabilitering är unik inom Vardaga. Här finns ett eget rehabteam med arbets- och fysioterapeuter på plats på heltid och en stor och komplett träningssal. I målgruppen ryms exempelvis stroke, postoperativ rehab, palliativ vård, personer som väntar på annat boende och hemmaboende som behöver rehabilitering.
  • Villa Östergård är mer av traditionellt äldreboende med 9 permanenta äldreboendeplatser och 9 korttids demens.

Totalt arbetar 93 personer på de båda verksamheterna. Sjuksköterska finns på plats dygnet runt.

”Vi har fått väldigt fina och moderna lokaler, det blir mer lättarbetat. Men samtidigt kan vi som kommer från Ljungkullen ibland sakna den närhet som fanns i våra gamla lokaler”, säger Grozdana Nici.

Musik och rörelse

Aktiviteterna på Villa Östergård/Ljungkullen har dels musikprofil, dels rörelseinriktning. Det hålls 2-3 gemensamma aktiviteter varje dag, inklusive yoga och sittjympa. Ofta kommer musiker som bjuder på livemusik. Tillgång till terapihund med hundförare finns också. Sommartid inbjuder en jättelik terrass och en rofylld trädgård till utevistelse.

”Självklart är det de boende som styr aktivitetsutbudet i hög grad. Just nu har vi många som tycker om att måla och de träffas i en särskild målargrupp för att skapa tillsammans”, berättar Grozdana.

Villa Östergård/Ljungkullen tar emot boende, även privata kunder, med biståndsbeslut från hela Sverige. Blandningen av diagnoser och de varierande stödbehoven hos de boende har gett medarbetarna en bred kompetens, de är flexibla och lyhörda och klarar det mesta.

Promenadstig på den stora härliga terrassen.
Målargruppens alster på bordet i pergolan.