Besök oss!

Är du intresserad av att bo hos oss?
Kom och besök oss så bjuder vi på kaffe och visar våra fina lokaler.
Välkommen!

X

Besök oss!

Är du intresserad av att bo hos oss?
Kom och besök oss så bjuder vi på kaffe och visar våra fina lokaler.
Välkommen!
Boka ett besök
Visa alla bilder
360 panorama

Villa Båthöjden

Repvägen 1, 133 43 Saltsjöbaden Öppna vägbeskrivning

Egen regi 6
56
DLadda ner faktablad (PDF)

Modernt äldreboende i Nacka med närhet till naturen

Med utsikt över skog och natur i vackra Nacka ligger Villa Båthöjden. Här är närheten till naturen påtaglig och en viktig del av vårt arbete.

Äldreboendet i de fantastiska lokalerna invigdes i mars 2011. I planeringen av Båthöjden används den senaste forskningen kring åldrande och åldersrelaterade sjukdomar. Huset är därför designat med rymd och i vackra material för ett bidra till frihetskänsla, parallellt med behov av inramning och tydlighet, för personer med demenssjukdom.

Boendet är beläget i Saltsjöbaden där Kungliga Svenska SegelSelskapet hör hemma, vid Baggensfjärden som är porten ut till Stockholms Skärgård. Vid OS i Stockholm 1912 var denna ort, Saltsjöbaden, huvudort för alla seglingstävlingar och simtävlingar. Med bakgrund i vårt geografiska läge samt att många som bor på Båthöjden är vana vid skärgården och havet, har vi anammat båttemat som en naturlig del i vår verksamhet. Temat syns i den nautiska inredningen liksom i färgval.

Höga ambitioner

Vi utgår från bevisat effektiva metoder i vårt arbete med personer med demenssjukdom. Att skapa det bästa möjliga boendet för äldre med demens är vår klart uttalade ambition. Vi har fem enheter för personer med demenssjukdom och en enhet för personer med behov av omvårdnad och service. På en av demensenheterna har vi nio korttidsplatser som Nacka kommun abonnerar på.

Studiebesök

Båthöjden är nytt och fräscht. Inredning och aktiviteter är särskilt utformade för personer med demenssjukdom. Vi tar gärna emot grupper som vill besöka oss och se på vårt boende. Kontakta verksamhetschefen för vidare information.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Villa Båthöjden

Villa Båthöjden i Nacka kommun är en aktiv och händelserik plats. Här finns en stor samvarolokal och dessutom finns andra rum för aktivitet inomhus, utomhus och ett spa-rum.

Lokalernas ljus- och färgsättning är planerad för att underlätta vardagen för personer med demenssjukdom. Med hjälp av ljus- och färgsättning kan vi underlätta för den enskilde att hitta till sin bostad, matplatsen och andra platser på boendet.

Hos oss kan par bo i samma hus och få den specifika vård och omsorg de behöver. Vi har lyckade exempel där ena parten bor på demensenhet och den andra på en enhet för omvårdnad. Husdjur är också välkomna att bo här och för en avgift sköter vi om dem.

Vi har tre arbetsterapeuter hos oss för att stimulera till aktivitet. Vi uppmuntrar till aktivitet på dina villkor och aktiviteterna anpassas till dig så att du ska kunna leva så som du önskar. Vi jobbar med kognitiv träning genom exempelvis sällskapsspel, bakning med mera.

Aktiviteter vid demens

Det är viktigt att den demenssjuke fortsätter att vara aktiv och att det finns stöd för denna att klara vardagliga göromål så länge som möjligt. Aktiviteterna utgår från den enskildes och val och intressen. Därför är det är viktigt att det finns tid och möjlighet att förstå hur den enskilde vill ha det.

Varje vecka har du minst en timmes egentid tillsammans med din kontaktman att tillbringa på det vis du önskar.

Exempel på aktiviteter

Bada i det specialbyggda badkaret, få massage, planera i blomlådor, bingo med småvinster, till exempel choklad och tvålar, sittgymnastik och inomhusboule med vår sjukgymnast, minigolf på vår egen inomhus bana och utflykt till Siggesta gård.

Mat är en av livets höjdpunkter. I Vardaga är det viktigt att våra boende får äta i en lugn och trevlig miljö. För äldre är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik för att ge den näring som behövs. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Maten tillreds på avdelningarna och vi bakar ofta.

På Villa Båthöjden ska du känna dig trygg i att vi erbjuder den hjälp, det stöd och den service du har behov av. När vi tagit del av ditt biståndsbeslut utses din sjuksköterska och din kontaktman som säkrar att du får god kontinuitet i stöd och hjälp och att denna utformas enligt dina behov och önskemål.

Friskfaktorer

Utöver att se ditt behov av stöd och hjälp ser vi till dina friskfaktorer. Vi ser till dina behov, förmågor, mål och intressen och utformar, utifrån den samlade bilden, ditt stöd.

Kontaktman och genomförandeplan

När du flyttar in hos oss blir du tilldelad en kontaktman. Tillsammans upprättar ni en genomförandeplan som följs upp och revideras för att ständigt vara aktuell utifrån dina behov.

Omsorg

I omvårdnaden ingår mat, tvätt, städning, hjälp med personlig hygien. Alla våningsplan har bemannat med omvårdnadspersonal dygnet runt.

Vård

Sjuksköterska finns på plats alla dagar kl. 06.45-21.00. Läkare finns på plats en gång i veckan. Övrig tid finns alltid jourläkare och sjuksköterska tillgänglig.

Rehabilitering

Vi har arbetsterapeut och fysioterapeut (sjukgymnast) 75% vardera. Dessa ansvarar för bedömningar och hjälpmedelsutprovning. Arbetsterapeut och fysioterapeut utbildar övrig personal regelbundet i förflyttningsteknik samt handleder personalen vid behov. Rehabilitering planeras individuellt.


Läs mer om den goda dagen

Här finns en verksamhetschef och en biträdande verksamhetschef som arbetar halvtid. Legitimerad häslo-och sjukvårdspersonal bestående av sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut. Omsorgsteam består av verksamhetskoordinator, undersköterskor och vårdbiträden. Vi har aktivitetscoach måltidscoach. Läkare går rond en dag per vecka.

Karta och adressinformation

Besöksadress
Repvägen 1
133 43 Saltsjöbaden

ipsum leo libero. consequat. suscipit Donec leo. diam