Liselotte Björk om hur kontrastfärger kan hjälpa personer med demenssjukdom

Ett av de symptom man kan få i samband med demenssjukdom, är att det blir svårt att tolka miljön omkring sig. Alltså inte synen direkt, men att hjärnan inte förstår det man ser.

Ett exempel är att ha en mörk matta på ett ljust golv kan uppfattas som ett hål, som gör att man inte går där. Ljus som faller in på ett blankt golv kan uppfattas som vatten som gör att man blir lite osäker. En tumregel är att, lyft fram det personen behöver få se det som är viktigt att uppfatta och använd kontrastfärger som är starka och klara som rött, gult, grönt, blått som jag har på mig här. Det är lätt för ett öga att uppfatta och lätt för hjärnan att förstå och uppmärksamma.

Ett exempel kan vara att man har svårt att hittar lysknappen. En vit lysknapp mot en vit vägg är svår att uppfatta. Genom att använda färgad tejp och markera lysknappen så kan man underlätta.

I badrummet kan man tänka på att ett vitt handfat kanske behöver en färgad tvål som står i kontrast mot det vita handfatet för att en person som har demenssjukdom ska uppfatta det här.

Här står det en grå stol och en grå gardin. Det här kan också vara svårt att uppfatta. Men om vi då tänker färg igen, genom att lägga den här färgade dynan på den här stolen så kan det vara mycket lättare att förstå att det är här jag ska slå mig ner.

Om du ska lämna över någon skriftlig information kan det vara bra att använda ett gult papper med svart text. För de är också de lättaste färgerna att kunna läsa och uppfatta den här kontrasten.

Matsituationen är också något som blir lite krångligt när man behöver ha med sig det här tänket. Här har jag en servett med lite potatissallad på en vit tallrik och sen är det en ägghalva här också. Det här har många personer svårt med att kunna upptäcka om man har en demenssjukdom. Men genom att jag serverar det istället på den här tallriken och så vänder jag på den där ägghalvan så gulan syns också.

Så blir det mycket lättare att förstå att det här är med. Sen om potatissalladen och ägg halva är någon större smaksensation… Det är ju en helt annan historia.

Liselotte Björk utbildare Demensakademin


Filmer om demens