Att flytta till ett äldreboende är en stor livsomställning, både emotionellt och praktiskt. Tillsammans med vår demensvårdsutvecklare Inger Brolin listar vi tips och råd inför en flytt till ett äldreboende.
När beslutet om att flytta till ett äldreboende har fattats, kan frågorna och känslorna bli många. Du kanske känner oro över att du inte kommer trivas, eller stress inför rensning och packning? En del kan uppleva beslutet som en sorg, medan andra kan känna en lättnad. Det är normalt att uppleva en blandning av tankar och känslor, och det kan vara bra att påminna sig själv om att det är en del av processen.
Oavsett känslor och tankar, så är en lyckad flytt oftast allas önskan. Så – hur gör man flytten till ett äldreboende så bra som möjligt? Förutom de välkomstsamtal och välkomstbesök som boendet kommer att erbjuda dig, så vill vi tillsammans med vår demensvårdsutvecklare Inger Brolin lista tips och råd som kan vara till nytta inför flytten.
7 tips för en lyckad flytt till ett äldreboende
- Lär känna miljön
Besök boendet – även om du har varit där tidigare. Kanske kan du komma dit på en fika eller en rundtur för att se dig omkring lite extra? Många kan känna att det känns lättare att ha lärt känna miljön i förväg. Samma sak gäller området boendet ligger i. Kanske är det ett nytt område som du inte känner dig helt bekant med? Gå på en promenad, titta på området på en karta eller gör ett besök på närmsta affär eller kiosk. Det kan få dig att känna dig mer hemma. - Få ett ansikte på personalen
För en del kan det kännas skönt att få ett ansikte på personalen som jobbar på äldreboendet. Detta är ytterligare en bra anledning till att besöka boendet några gånger innan du flyttar in. Som boende på Vardaga har du rätt till en kontaktperson, som lär känna dig och dina behov lite extra, och ansvarar över att du får den omsorg som passar just dig. Kanske vet boendet redan vem din kontaktperson blir? Kontakta boendet för att få till en träff om det skulle kännas bra för dig. - Låt packningen bestå av välmående tillhörigheter
Att ta med dig möbler och föremål som du själv tycker om är viktigt för ditt välmående. På Vardaga tillhandahåller vi en höj- och sänkbar säng, resten av lägenheten möblerar du själv, precis som du vill ha den. Försök att prioritera så gott du kan utefter storleken på rummet och tänk på vilka saker som gör att du känner dig hemma. Det kan vara alltifrån dina tavlor eller din favoritfåtölj, till detaljer som kaffekoppen du alltid dricker ur, vattenkannan du vattnar dina växter med eller dina trygga sängkläder som doftar hemma. - Kom ihåg att familjemedlemmar och närstående finns kvar
Dina närstående är välkomna till dig när som helst på dygnet, även på ett äldreboende. En del kan dock känna sorg och förlust över att skiljas åt från en vardag tillsammans med sin partner eller sitt husdjur, som ska fortsätta bo kvar i det tidigare hemmet. Tänk på att det alltid går att ordna så att du och din partner fortsätter att äta lunch tillsammans, fast nu på äldreboendet, eller fortsätter gå dagliga promenader med hunden. Prata med personalen på boendet. Tillsammans ser ni till att det blir så bra som möjligt för just er.
På en del av Vardagas äldreboenden kan du också ta med dig ett husdjur. - Planera flyttdagen
Tänk efter när på dagen din ork är som störst. Om du har närstående som kan hjälpa till, är det bra att de är med som hjälp och stöd. Ta med nybakat fika för hemlik doft, eller be personalen komma in med kaffe, för att göra flytten extra trevlig. Det kan också vara bra om en närstående har tid att vara kvar en stund, så att ni tillsammans kan sjunka in i den nya situationen. Kanske sover du inte i lägenheten första dagen, utan kommer tillbaka dagen därpå? Det väljer du själv. Kommunicera bara med personalen.
En idé för att få ett bra första intryck av lägenheten kan också vara att en närstående hjälper dig att möblera lägenheten i förväg. Men spara gärna en del saker som ni tar hand om tillsammans, så att du också känner dig delaktig. - Var snäll mot dig själv
Kom ihåg att anpassning tar tid. Ge dig själv tiden att landa i dina känslor, och att lära känna din nya omgivning och de människor som också bor och jobbar där. En flytt innebär många nya intryck, och det är inte ovanligt att du kan känna dig nedstämd, förvirrad eller försämrad i din demenssjukdom i början. Men ha tålamod! De flesta mår bättre när de får regelbundna rutiner, och stressen och oron minskar när man vet att det alltid finns hjälp att få. Förtroendet och relationen till personalen byggs upp successivt, och det är en process som måste få ta tid. - Hitta någonting positivt med boendet
Positivt tänkande gör större skillnad än vad vi tror. Även om du tycker att det är svårt att se flytten som positiv, så kanske boendet i sig har någonting positivt? Kanske känns det tryggt med att få hjälp med sådant som du inte klarar av själv? Eller anordnas det roliga aktiviteter som du är intresserad av? Ett äldreboende ger dessutom möjlighet att socialisera och hitta nya vänskaper, vilket många kan se till en fördel. Berätta om dina intressen för personalen, så att de kan möta dem på bästa sätt.
Vill du boka en visning hos oss?
Vi erbjuder privata visningar på alla våra äldreboenden. Både fysiska visningar på plats, eller digitala visningar via videosamtal i telefonen.
Boka visning – så gör du:
- Hitta ett äldreboende du vill boka en visning på via länken nedan.
- Klicka dig in på äldreboendets verksamhetssida.
- Klicka på ”boka visning” och fyll i formuläret. Du kan också skicka ett mail till verksamhetschefen.
Vill du söka en plats på ett äldreboende?
Här hittar du praktisk information om hur det går till att söka ett äldreboende, om du får välja boende, vad det kostar och annat som kan vara bra att veta.