När det blir aktuellt att välja äldreboende kan det vara många frågor att ta ställning till: Var ska boendet ligga? Vad är viktigt att tänka på? Hur många boenden ska jag jämföra med – och är det någon skillnad? Vi guidar dig.
Förutom livsomställningen och alla praktiska frågor kring biståndsbeslut, kostnad, försäkringar och abonnemang – så kan frågorna kring valet av äldreboende vara många. Om beslutet dessutom ligger på dig som närstående, kan det kännas extra tufft. Tillsammans med vår demensvårdsutvecklare Inger Brolin ger vi dig några tips på vägen.
Guide: Så väljer du äldreboende
- Prioritera – Vad är viktigast för dig?
Det kan vara svårt att prioritera när allt känns viktigt. Skriv en lista och försök att få koll på de saker som är viktigast för just dig. Självständighet, kontakten med personalen, aktiviteter, utomhusvistelse eller socialt umgänge? Använd dina prioriteringar som grund. - Området – Var ska äldreboendet ligga?
Att flytta till ett äldreboende innebär alltid en omställning och en ny miljö – oavsett var boendet ligger. Försök därför att inte lägga så stor vikt vid området. Det är äldreboendet du ska trivas på i första hand.
Har du ett rikt socialt liv och mycket kontakter med grannar i ditt nuvarande bostadsområde kan det förstås vara värdefullt att bo kvar om det sociala på så sätt kan bibehållas. Men i många fall är det dock viktigare att prioritera att bo så att närstående lätt kan komma på besök. För personer med demenssjukdom kan det dessutom vara förvirrande att se sitt gamla hus och kvarter, där man kanske bott i många år, men som man inte längre har tillgång till. - Besök och jämför – Hur jämför man äldreboenden?
Ett bra tips är att besöka flera äldreboenden för att skapa dig en bättre bild av verksamheterna, men också för att få en bättre känsla för vad du gillar och inte gillar. Ta med listan med dina prioriteringar och låt den bli din guide vid besöket. Sammanfatta sedan din helhetsbild av boendet. Här är exempel på punkter att ha med: känsla, lägenhet, gemensamma utrymmen, personal, trädgård/uteplats, område, aktiviteter, utevistelse, mat etc.
Ibland kan det vara en fördel att en närstående gör besöken åt dig eller hjälper dig att boka besöken och är med som stöd. - Intressen och aktiviteter – Hur vill du ha din vardag?
Har du intressen, sysselsättningar eller aktiviteter som du är intresserad av? Vardagas äldreboenden fokuserar på att ha aktiva vardagar, baserat på de boendes önskemål. Det kan handla om alltifrån dans, gymnastik och bowling till promenader, djur, korsord, målning, bakning och trädgårdsfix.
För dig som är intresserad av djur har vissa äldreboenden djur i verksamheterna. På en del äldreboenden är det också möjligt att ta med sig sitt eget husdjur. - Lita på magkänslan
Sist men inte minst – lita på magkänslan. Vad säger den när du kliver in på äldreboendet? Och vad säger den när du träffar personalen och den som leder verksamheten? Oftast kan magkänslan räcka långt.
Vill du boka en visning hos oss?
Vi erbjuder privata visningar på alla våra äldreboenden. Både fysiska visningar på plats, eller digitala visningar via videosamtal i telefonen.
Boka visning – så gör du:
- Hitta ett äldreboende du vill boka en visning på via länken nedan.
- Klicka dig in på äldreboendets verksamhetssida.
- Klicka på ”boka visning” och fyll i formuläret. Du kan också skicka ett mail till verksamhetschefen.
Läs liknande innehåll:
Fakta om LOV – lagen om valfrihet
Möjligheten att välja vilket äldreboende du ska flytta till beror på vilken kommun du bor i.
I många kommuner gäller LOV och då får du välja fritt mellan de boenden som kommunen godkänt. I de kommuner som inte har LOV, har du alltid rätt att inkomma med önskemål till kommunen.
Du har rätt att flytta till ett äldreboende i vilken kommun du vill, oavsett var du bor idag.