Gottfridsbergs Gård

Permanenta platser, Äldreboende demens, Äldreboende omvårdnad
Linköping, Östergötland
1 av 5 bilder

Om verksamheten

Gottfridsbergs gård ligger centralt i Linköping med närhet till grönområden där vi tillsammans med de boende kan göra utflykter. Det är också nära till biblioteket, domkyrkan eller stadens affärer. Vi har också en egen uteplats med fontän, sittplatser och rabatter.

Boendet har vunnit 3:e pris i kommunens tävling gällande Mat är kultur. Det är vår aktivitetsansvarig Carola som tillsammans med de boende har gjort en samling med favoritrecept. Vi firade med tårta under en eftermiddag och grillade på kvällen. 

Juryns motivering:
Vi bakar är en aktivitet som är återkommande och som är mycket uppskattad. Genom att skapa en meningsfullhet i vardagen där man träffas för att baka och umgås ges där även möjligheten att väcka minnen till liv genom dofter och smaker när favoritrecepten bakas i verksamheten.”

Gottfridsbergs gårds äldreboende drivs på entreprenad av Vardaga med Linköpings kommun som uppdragsgivare. För mer information om Linköpings kommun se www.linkoping.se.

Platser

Är du intresserad av att bo på Gottfridsbergs Gård? Praktisk information om hur du söker plats på äldreboenden hittar du här på Vardaga.se.

Vill du veta mer om hur det är att bo hos oss?

Läs mer om vår äldreomsorg och vårt koncept Den goda dagen.

Om boendet

Gottfridsbergs gård består av två byggnader med två avdelningar i varje hus. På varje avdelning finns det 9 lägenheter. Tre avdelningar vänder sig till äldre med demenssjukdom och en avdelning för somatisk vård.

Varje avdelning har ett gemensamt kök och trivsamma utrymmen för samvaro och måltider. Det finns gemensam uteplats på vår fina gård.

Din egen lägenhet är utrustad med trinettkök med kylskåp samt garderob. Badrummet är handikappanpassat med dusch. Trygghetslarm och rörelselarm finns. Lägenheten har en höj- och sänkbar säng, i övrigt möblerar du med dina egna möbler och saker. Lägenheterna på markplan har egen uteplats.

Gottfridsbergs gård ligger centralt i Linköping med närhet till grönområden Bilparkering finns i anslutning till boendet. Det finns butiker i närområdet. Vi hjälper dig med kontakt med frisör, fotvård och liknande när du behöver det.

Aktiviteter

Aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad. Du erbjuds aktiviteter både för- och eftermiddag, individuellt och i mindre grupper, där alla ska känna delaktighet och kunna hitta något särskilt roligt eller stimulerande. De olika gemensamma aktiviteterna presenteras varje vecka i ett aktivitetsschema på avdelningarna. Du väljer själv vilka du vill delta i, utifrån intresse och vad du orkar.

På Gottfridsbergsgård arbetar Carola Böckman Köhl som är aktivitetsansvarig och hon ordnar trivsamma aktiviteter utifrån vad de boende önskar.

Aktiviteter vi gör tillsammans kan vara pyssel, bakning, musikunderhållning, sång och musik, bingo, olika spel, träning och gymnastik. På sommaren har vi många av aktiviteterna utomhus på vår innergård. Det är mycket uppskattat att sitta ute tillsammans, fika och höra porlet från fontänen. Vi har fina omgivningar och önskar du gå ut så följer vi med dig på dagliga promenader.

Varje vecka erbjuds tid tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet. Kanske vill du komma iväg och handla i någon butik, få massage eller bara sitta i lugn och ro och prata en stund.

Närstående och anhöriga

Din familj och dina vänner är naturligtvis alltid välkomna att hälsa på dig. Dina nära är också välkomna att delta vid våra närståendeträffar. Här diskuterar vi saker som kost, omvårdnad, aktiviteter och boendemiljö. Dina nära får information om vad som händer på boendet och kan ställa frågor. Vi tar också gärna emot synpunkter, önskemål och förslag. Tider för närståendeträffarna lämnas ut i god tid.

Mat och dryck

Mat är en av livets höjdpunkter. I Vardaga är det viktigt att våra boende får äta i en lugn och trevlig miljö. För äldre är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik för att ge den näring som behövs. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas.

Alla måltider lagas i det kök som vi har på varje avdelning och vi bakar ofta. Det gör att all som bor hos oss kan njuta av gemenskap, dofter och smaker. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl. Kaffe, te, dricka och frukt finns när du vill ha.

Vård och omsorg

Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dig som bor hos oss. Genom vårt helhetskoncept för äldreomsorg, Den goda dagenger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Vi utgår från var och ens behov, ser till det friska och stärker den boendes identitet och självständighet. De små detaljerna är viktiga för att varje dag ska bli en riktigt god dag. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.

Personal

På Gottfridsbergs gård finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktman bland medarbetarna. Kontaktmannen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.

Ansvarig på boendet är vår verksamhetschef. Avdelningsansvariga är våra gruppchefer, som är nära verksamheten. Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Vårdföretagarna och fackförbunden Vision och Kommunal.

Kvalitet

Kvalitet skapas i mötet med varje individ. Vardagas ledningssystem för kvalitet, Qualimax, är byggt för att ständigt förbättra kvaliteten utifrån de boendes perspektiv, önskemål och behov. Detta är utgångspunkten för de olika kvalitetsmätningar som vi genomför. Mätningar sker genom exempelvis enkäter, egenkontroller, avvikelsehantering och kvalitetstillsyner. För att ge våra medarbetare stöd i kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbetet krävs fungerande strukturer och rutiner. Det ger trygghet i mötet med omsorgstagare och närstående. Vi sätter tydliga kvalitetsmål och leder, styr och följer upp kvaliteten i verksamheten kontinuerligt och med månatliga avstämningar med samtliga chefer.

Visa hela beskrivningen

Det här händer på Gottfridsbergs Gård