Nyheter

Vardaga i Linköping vann tredubbelt i mat- och kulturtävling

Medarbetare häller upp dricka i dricksglas

I Linköpings kommuns tävling ”Mat är kultur” kammade Vardagas tre boenden i Linköping hem tre i topp! 1a plats Gröna Gården, 2a plats Kvarnbacken och 3e plats Gottfridsbergsgården. Grattis!

”Jag är jättestolt, vi har de bästa medarbetarna som gör allt för våra boende”, säger verksamhetschef Pia Castella.

Juryns motivering för Gröna Gårdens förstaplats:
Aktiviteten ”Europeiska länder” är ständigt pågående med flera olika delar. Här knyts föreläsningar om geografi, tipspromenader och virtuella resor genom VR-glasögon ihop med matprovning med traditionella menyer från olika länder. Aktiviteten är glädjespridande och har involverat många olika externa aktörer. 

Krzysztof ”Kryddan” Janusz-Bednarski är aktivitetsansvarig på Gröna Gården. Han berättar hur idén med en kulturell och kulinarisk resa genom Europa väcktes:

”Idén kom efter flera individuella samtal med våra seniorer här på Gröna Gården. Förslagen blev många utifrån deras olika intressen, t.ex klassisk musik, historia, geografi, arkitektur, folkdans, poesi, sport,  vetenskap, balett och konst. Men den gemensamma nämnaren blev ändå Europa, kultur och mat”.

Ett land i månaden har varit temat. Grekland, Frankrike, Polen, Irland, Ungern, Kroatien, Danmark, Spanien, Norge, Ryssland, Österrike och Italien har avverkats sedan 2019. Och resan fortsätter – Europa har 46 länder!

Spansk afton

Andra veckan i månaden hålls en föreläsning om månadens lands geografi, arkitektur, historia och viktiga personer Efter varje föreläsning får de boende berätta om en egen erfarenhet eller ett minne från det aktuella landet, exempelvis en resehistoria. De tipsar också om vilken maträtt från respektive de ville smaka och vad de vill dricka på festen.

Tredje veckan i månaden blir det tipspromenad med frågor från föreläsningen. Varje vecka är det fika med klassisk musik på Gröna Gården och då väljer man musik från det aktuella landet.

Fjärde veckan i månaden bjuds de boende på en virtuell resa med VR-glasögon till månadens land. Och i slutet av veckan är det dags för finalen: Fest med matprovning av traditionell meny med förrätt, 1-3 huvudrätter, dessert och dryck med eller utan alkohol.

Maten uppskattades och väckte minnen hos de boende.

”Ohhh, paella smakar precis lika som när jag var i Spanien för 40 år sedan”, tyckte Marianne.

”Jag är över 100 år, men jag har aldrig tidigare ätit sniglar. De är riktig goda”, menade Anna-Lisa.

”Det är rätt polsk soppa. Jag kommer ihåg smaken från när jag var i Polen innan ’Solidarnosc’”, sa Lennart.

Krzysztof ”Kryddan” Janusz-Bednarski har hämtat kunskap och tips från olika länders ambassader, vän- och kulturföreningar och restauranger. Dessutom från de i Gröna Gårdens personal som kommer från Kroatien, Danmark, Norge och Polen.

Vill du veta mer om verksamheterna som vann? Här hittar du deras hemsidor: