Visa alla bilder
360 panorama

Villa Vårbacka

Vårbackavägen 3C, 143 46 Vårby Öppna vägbeskrivning

Egen regi 6
54
DLadda ner faktablad (PDF)

Äldreboende i Huddinge

Välkommen till Villa Vårbacka (tidigare Vårbacka Plaza), ett äldreboende vackert beläget vid Mälaren i Vårby gård, Huddinge. Hos oss har vi hälsa som tema och kvalitet i centrum. Det genomsyrar allt från inredning till mat och aktiviteter.

Äldreboendet  byggdes år 2013 och piffades upp utifrån hälsotema år 2016. Naturens element har flyttat in i inomhusmiljön för att skapa en rogivande atmosfär. Bland annat har vi skapat en populär inomhusträdgård med kafé för umgänge, avkoppling och vila. Villa Vårbacka har wifi.

Villa Vårbacka erbjuder boende för personer som drabbats av demenssjukdom samt personer med somatisk (kroppslig) sjukdom. Dessutom har vi nio korttidsplatser för den som behöver tillfälligt stöd som inte kan ges i det egna hemmet.

Bo hos oss utan biståndsbeslut

Vi tar även emot dig som saknar biståndsbeslut. Villa Vårbacka erbjuder dig permanent plats, för en kort tid som avlastning eller t.ex. några veckor över sommaren. Du får då tillgång till allt vi erbjuder: läkare, sjuksköterska, mat, aktiviteter med mera. Kontakta oss för mer information.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Villa Vårbacka

Villa Vårbacka är ett modernt, nybyggt äldreboende beläget i Vårby Gård söder om Stockholm. Boendet ligger på en höjd med utsikt över Mälaren och Vårbyfjärden. Från varje lägenhet skymtas Mälaren och de stora fönstren bjuder på närhet till djurliv och grönska. I närområdet finns vatten, skog, kolonilotter och Vårby brygga som skapar en vacker naturskön omgivningarna kring äldreboendet.

Våra lägenheter är ljusa, moderna och med stora fönster, för att du ska kunna njuta av fåglar, djurliv, grönska och en och annan båt. Lägenheterna är 32 kvm, välplanerade och har trygghetslarm. Boendet är utformat för att vara bekvämt och säkert för dig som bor här och en praktisk arbetsmiljö för våra medarbetare.

Lägenheterna är på 32 m2 och är alla inredda med ljusa färger och stora fönster. Varje lägenhet har ett eget helkaklat och handikappanpassat badrum med dusch och WC. En mindre köksdel med egen kyl och frys är inlemmad i det kombinerade sov- och vardagsrummet.

Det finns stora möjligheter att ta med sig egna möbler då den enda fasta utrustningen är ett höj- och sänkbar säng, sängbord, TV och städutrustning. Samtliga lägenheter på vårt äldreboende har trygghetslarm.

Gemensamma utrymmen med hälsa i centrum

Villa Vårbacka arbetar med hälsa som tema. Det är något som genomsyrar allt från inredning till våra aktiviteter. Speciellt märkbart är det i våra gemensamhetsutrymmen där vi har gjort vårt bästa för att flytta in naturens element i inomhusmiljön. Här vistas boende och besökare i en miljö där de känner avkoppling och närhet till vattnet och naturen.

Varje enhet på äldreboendet har ett gemensamt kök, mat- och vardagsrum samt en trevlig och bekväm sitthörna. Vi har stora inglasade balkonger i söderläge där man kan njuta av grönskan och naturen samt även få en glimt av Mälaren.

Mitt i huset finns en stor inglasad inomhusträdgård på 150 m2. Den är vår egen oas som används året runt. Här, i vår egen plaza, vistas vi så ofta det passar. Den används ofta för eftermiddagskaffe, fester eller för att bara sitta och vara i lugn och ro.

Äldreboende med närhet till naturen i Vårby gård, Huddinge

Att Villa Vårbacka arbetar med hälsa som tema känns naturligt med tanke på den naturnära placeringen. Äldreboendet ligger i Vårby gård vid Mälarens kant och med skog och djurliv precis inpå husknuten.

För den som har tid och ork så finns det trevliga promenadstråk i området. Att gå ner till vattnet tar inte mer än fem minuter. Och för den som hellre stannar inom området har vi en fin uteplats där man kan sitta och njuta av solen och utsikten.

Vårt hälsotema återkommer i våra aktiviteter. Äldreboendet har bland annat en egen SPA-avdelning och aktiviteter med fysisk rörelse finns ofta på schemat. Utevistelse, sång och musik, bakning, gymnastik och sittgymnastik, filmvisning, gemensamhetsfika, underhållning, bowling, bingo, högläsning, SPA, promenader är exempel på återkommande aktiviteter. Vi utgår alltid ifrån den enskilde när vi planerar aktiviteter, indivudella och gemensamma.

Aktiviteter vid demens

För äldre med demenssjukdom är det viktigt att fortsätta vara aktiv och att stödjas i att utföra vardagliga göromål så länge som möjligt. Forskning visar att demenssjuka som erbjuds lustfyllda aktiviteter tenderar att bli mindre orosbenägna. Ofta bidrar musik, dans eller kontakt med barn till glädje och lustfylldhet.

Individuella och gemensamma aktiviteter

På Villa Vårbacka erbjuder vi såväl individuella som gemensamma aktiviteter. De aktiviteter som erbjuds utgår från den enskildes vanor och val. Exempel på aktiviteter är: samvaro med släkt och vänner i Plazat, festlunch på fredagar, filmvisning, dans, bakning, sittgympa och bön. Vi har en aktivitör, som ansvarar för aktiviteterna, i tjänst alla vardagar.

Självständig äldreomsorg med stöd och rehabilitering

Vi arbetar efter ett rehabiliterande arbetssätt där våra medarbetare uppmuntrar boende att röra på sig och utföra vanliga vardagliga sysslor. Vi ser alla sysslor som träning, till exempel att tvätta sig, klä på sig, bädda sängen, vattna blommor och att ta sig till och från matsalen för de dagliga måltiderna.

Självklart är även du som bor på enhet för korttidsboende välkommen att delta i gemenskapen och de aktiviteter som vi erbjuder.

Mat är en av livets höjdpunkter. I Vardaga är det viktigt att våra boende får äta i en lugn och trevlig miljö. För äldre är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik för att ge den näring som behövs. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Maten tillreds på avdelningarna och vi bakar ofta.

Vi arbetar lite extra med omsorg och trygghet genom att varje boende har en egen kontaktperson för extra stöd samt att alla våra lägenheter har trygghetslarm. Våra avdelningar arbetar med inriktning omvårdnad/somatik och demens.

Vård och omsorg

På Villa Vårbacka ska du känna dig trygg i att vi erbjuder den hjälp, det stöd och den service du är i behov av. När vi tagit del av ditt biståndsbeslut utses din sjuksköterska och din kontaktman som säkrar att du får god kontinuitet i stöd och hjälp och att denna utformas enligt dina behov och önskemål.

Utöver att se ditt behov av stöd och hjälp ser vi till dina friskfaktorer. Vi ser till dina behov, förmågor, mål och intressen och utformar, utifrån den samlade bilden, ditt stöd. När du flyttar in hos oss blir du tilldelad en kontaktman. Tillsammans upprättar ni en genomförandeplan som följs upp och revideras för att ständigt vara aktuell utifrån dina behov.

Omsorg

I omvårdnaden ingår mat, tvätt, städning och hjälp med personlig hygien. Personal finns tillgängliga dygnet runt.

Vård

Sjuksköterska finns på plats dagtid. Kväll, natt och helg finns joursjuksköterska. Läkare finns på plats en dag i veckan, övrig tid finns läkare tillgänglig i form av jour.

Rehabilitering

Vi har en arbets- och en fysioterapeut på halvtid. En av dem är alltid på plats på vardagar. Rehabiliteringen bedöms och planeras individuellt.


Läs mer om den goda dagenVilla Vårbacka har medarbetare som pratar många olika språk, frånsett svenska och engelska. Hos oss finns medarbetare som behärskar turkiska, arabiska, persiska, ryska, kinesiska, assyriska, kurdiska, estniska och tigrinia.

Personal

Vi har en verksamhetschef och en biträdande verksamhetschef . Legitimerad personal bestående av sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut. Omsorgsteam består av verksamhetskoordinator, undersköterskor och vårdbiträden. Läkare går rond en dag i veckan. Vi har en bred språkkompetens då de flesta av personalen är flerspråkiga.

Karta och adressinformation

Besöksadress
Vårbackavägen 3C
143 46 Vårby

nunc odio velit, Praesent libero. venenatis,