Fridhemslund

Permanenta platser, Äldreboende demens, Äldreboende omvårdnad
Ängelholm, Skåne

Om verksamheten

I Ängelholms kommun ligger vackra Fridhemslund, ett nytt äldreboende i den växande stadsdelen Fridhem. Fridhem ligger i en helt ny central stadsdel i Ängelholm. Området är söder om Ängelholms idrottsplats med gångavstånd till både havet och centrum och med närhet till tågstation och busslinjer.

Fridhemslund är byggt i 5 våningar och här finns generösa ytor både inomhus och utomhus. Totalt 80 lägenheter fördelat på 4 våningar, 40 för personer med demenssjukdom och 40 för de med omvårdnadsbehov.

På varje plan finns en vinterträdgård med anslutande balkong eller uteplats. På våning 5 har vi en stor festsal och en takterass där vi kan njuta av vacker utsikt över Ängelholms stad.

Vi erbjuder en individuellt anpassad omsorg med hjärta, integritet och valfrihet och stort fokus på aktiviteter för våra boende. Exempel på aktiviteter är odling och fika i vår trädgård och vårt orangeri, promenader, gymnastik, bingospel, pubkvällar med dans och naturligtvis firande av våra högtider.

Om boendet

Fridhemslund är byggt i 5 våningar och har totalt 80 lägenheter fördelade på 8 avdelningar och 4 våningsplan. På översta våningsplanet finns en stor festsal, konferensrum, övernattningslägenhet för t ex anhöriga, takterrass och lägenhetsförråd.

Varje avdelning har ett gemensamt kök och trivsamma utrymmen för samvaro och måltider. Det finns gemensam uteplats och balkonger.

Invändigt inreds boendet enligt Vardagas prisbelönta boendekoncept. Inredningen kombinerar funktion med nordisk design och skapar en hemtrevlig, ombonad och funktionell boendemiljö. Färger och inredningsdetaljer är med grund i forskning och evidens anpassade till det åldrande ögat och underlättar för personer med demenssjukdom att orientera sig på boendet.

Din egen lägenhet är ca 30 kvadratmeter och utrustad med vask, kylskåp och garderober. Badrummet är handikappanpassat med dusch. Trygghetslarm och rörelselarm finns. Lägenheten har en höj- och sänkbar säng, i övrigt möblerar du med dina egna möbler och saker.

Fridhemslund är beläget på Cirkusvägen mellan Kullavägen och Helsingborgsvägen. Område Fridhem har närhet till vardagsservice, rekreation och fritidsanläggningar. Här finns goda pendlingsmöjligheter med närhet till kollektivtrafik, bilvägar och gång- och cykelvägar.

Vi hjälper dig med kontakt med frisör, fotvård och liknande när du behöver det.

Aktiviteter

Aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad. Du erbjuds aktiviteter både individuellt och i mindre grupper, där alla ska kunna hitta något särskilt roligt eller stimulerande. De olika gemensamma aktiviteterna presenteras varje vecka i ett aktivitetsschema på avdelningarna. Du väljer själv vilka du vill delta i, utifrån intresse och vad du orkar.

Inomhusaktiviteter

På Fridhemslund har vi ett brett utbud av aktiviteter, aktivitet bidrar till en mer meningsfull dag. Vårt aktivitetsutbud utgår från vad de boende önskar. De fysiska aktiviteterna består av sittgympa, balansgrupp och andra former av rörelseaktiviteter. Det finns ett inomhusgym för träning tillsammans med fysioterapeut om man så önskar. Vi har även olika sociala aktiviteter såsom bingo, frågesporter, samtalsgrupper och olika spel. Våra kreativa aktiviteter är målning och andra konstnärliga uttryck. Vi har även samarbeten som besökshund, gudstjänster, kyrkträffar, allsångsledare, föreläsare och musikunderhållning.

Utomhusaktiviteter

När vädret tillåter försöker vi förlägga vissa av aktiviteterna utomhus, mestadels på våren och sommaren. Det kan vara samtal och fika utomhus, grillning, eller att klä midsommarstången till exempel. Om intresse finns hos de boende kan en trädgårdgrupp startas. De boende har möjlighet till regelbunden utevistelse.

I vårt fina orangeri/växthus kommer vi kunna odla egna växter och även sitta och koppla av en stund. Det finns ett utomhusgym för träning tillsammans med fysioterapeut om man så önskar.

Varje vecka erbjuds du en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet. Kanske vill du komma iväg och handla i någon butik, få massage eller bara sitta i lugn och ro och prata en stund.

Närstående och anhöriga

Din familj och dina vänner är naturligtvis alltid välkomna att hälsa på dig.

Dina nära är också välkomna att delta vid våra närståendeträffar. Här diskuterar vi saker som kost, omvårdnad, aktiviteter och boendemiljö. Dina nära får information om vad som händer på boendet och kan ställa frågor. Vi tar också gärna emot synpunkter, önskemål och förslag. Tider för närståendeträffarna lämnas ut i god tid.

Mat och dryck

Mat är en av livets höjdpunkter. I Vardaga är det viktigt att våra boende får äta i en lugn och trevlig miljö. För äldre är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik för att ge den näring som behövs. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Det går att välja mellan två olika alternativ till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Maten tillreds på avdelningarna och vi bakar ofta.

Vård och omsorg

Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dig som bor hos oss. Genom vårt helhetskoncept för äldreomsorg, Den goda dagen ger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Vi utgår från var och ens behov, ser till det friska och stärker den boendes identitet och självständighet. De små detaljerna är viktiga för att varje dag ska bli en riktigt god dag. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.

Personal

Här finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktman bland medarbetarna. Kontaktmannen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.

Ansvarig på boendet är vår verksamhetschef. Avdelningsansvariga är våra gruppchefer, som är nära verksamheten. Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Vårdföretagarna och fackförbunden Vision och Kommunal.

Visa hela beskrivningen