På Vardagas äldreboenden i Mora möter du trevlig och kompetent personal. Vi ger dig trygg omvårdnad, serverar god mat och erbjuder roliga aktiviteter direkt utanför dörren till din egen lägenhet. Dina behov och önskemål står alltid i fokus.

Hos oss på Vardaga får du:

 • Egen lägenhet du själv inreder och möblerar
 • Kompetenta medarbetare på plats dygnet runt
 • Meningsfulla aktiviteter på dina villkor
 • Mat som smakar som hemma

Här i listan nedan hittar du ditt äldreboende i Mora

Hur gör jag för att flytta in på ett av Vardagas äldreboende i Mora?

1. Ring Mora kommun

För att få till exempel ett äldreboende behöver du ett biståndsbeslut från din hemkommun. Ring och be att få tala med en biståndshandläggare inom området omsorg.

2. Ansök om äldreboende

Träffa biståndshandläggaren i din hem- eller sjukhusmiljö och berätta om dina önskemål och behov. Du får hjälp att fylla i en ansökan som lämnas in för utredning.

3. Välj din omsorg

När du beviljats stöd är det dags att välja vem som ska sköta din omsorg. Du kan alltid framföra önskemål till kommunen om att bo på något av Vardagas äldreboenden i Mora.


Tjänster i Mora inom äldreomsorg

I vissa kommuner erbjuder Vardaga fler tjänster inom äldreomsorgen än äldrebonde.

För dig och närstående att tänka på

Här har vi samlat information för dig och dina närstående som kan vara bra att känna till om när man ska flytta in eller ansöka om äldreboende:

Innehåll


  Rätt omsorg på Vardagas äldreboenden i Mora

  På Vardagas boenden i Mora finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt för din trygghet. Alla talar svenska. De har relevant utbildning inom vård och omsorg och vanliga yrkeskategorier är undersköterska och sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal, som fysioterapeut eller arbetsterapeut, finns att tillgå/finns tillgängliga på våra äldreboenden.

  Du får en egen kontaktperson bland medarbetarna som har ett extra ansvar för just dig. Personen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer samt har kontakten med dina närstående om du så önskar. Det är viktigt att du alltid ska känna dig sedd, hörd och respekterad. 

  Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar. Det kan till exempel handla om demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

  Dina behov och önskemål i fokus

  Hos Vardaga i Mora ska du kunna behålla ditt levnadssätt och dina vanor även om du behöver stöd. Vi ser till din omvårdnad och sköter städning, tvätt och liknande. Vi ger dig hjälp med personlig hygien och medicin i den mån du behöver. Vi hjälper dig att utforma din dag utifrån din förmåga och dina önskemål. Varje dag ska kännas meningsfull för just dig.

  Ofta är de små detaljerna avgörande för att dagen ska kännas riktigt bra. Det tar vi fasta på. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.

  Näringsrika goda måltider hos Vardagas äldreboende i Mora

  God Mat tillhör livets höjdpunkter och måltiderna ska avnjutas i en lugn och trevlig miljö. För dig som är äldre är det viktigt att maten håller hög kvalitet och ger dig den näring du behöver. Äldre personer behöver till exempel få i sig mer D-vitamin än tidigare och behovet av att äta mat som innehåller mycket protein ökar med åldern.

  På Vardaga lagar vi den mesta maten på plats. Det sprider härliga dofter i köket. Du som är äldre kan behöva äta oftare men kanske mindre portioner för att kroppen ska tillgodogöra sig matens näring. Vi serverar därför frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag. Kaffe och frukt finns när du vill ha.

  Som avslutning på lunchen serverar vi som regel en trevlig dessert. Vid helger och högtider dukar vi särskilt fint. Då bjuder vi på en trerätters meny och erbjuder ett glas vin eller öl till den som så önskar. 

  Våra menyer anpassas efter lokala traditioner och specialiteter.

  Varierade aktiviteter på särskilda boenden i Mora

  Aktiviteter är en viktig del av din dag. Det skapar både gemenskap och en meningsfull vardag. Vi är ute så mycket som möjligt och många av våra boenden har fina trädgårdar att njuta av eller trevliga balkonger att sitta på. Självklart är din familj och dina vänner välkomna att besöka dig.

  På våra boenden finns en person som är ansvarig för de aktiviteter vi erbjuder. Det kan vara promenader, att odla i trädgården eller ta en fika utomhus. Andra vanligt förekommande aktiviteter är högläsning, korsord, spel, handmassage,manikyr samt aktiviteter som uppmuntrar till rörelse. Dina förslag är alltid välkomna. Vår målsättning är att alla boende varje dag ska hitta något särskilt roligt och stimulerande.

  Varje vecka planeras egentid tillsammans med din kontaktman, då du själv styr innehållet. Ni kanske går och handlar i någon butik eller uträttar andra ärenden, tar en fika eller bara umgås i lugn och ro och pratar en stund.

  Vanliga frågor och svar om Vardagas äldreboenden i Mora