Nyheter

Broby Gårds boende för yngre demens – ingen behöver vara ensam här

personer på promenad ryggen mot kameran

På Vardagas boende Broby Gård, i Täby utanför Stockholm, välkomnas personer som drabbats av demenssjukdom tidigt i livet.

Broby Gård är certifierat enligt Vardagas demensakademi. Det innebär att alla som arbetar här har fått utbildning inom demens, inte minst kring bemötande och hur man skapar lugn och trygghet för personer med demenssjukdom. Demensakademin erbjuder också utbildning för anhöriga. 

– Vi behöver vara mer lyhörda eftersom en person med demenssjukdom inte alltid kommunicerar verbalt. Vi måste ta hänsyn till kroppsspråk, mimik och humör för att försöka få en större bild av varför personen agerar som hen gör, till exempel vid oro eller ilska, säger verksamhetschef Marco Maraboli om att arbeta med demenssjukdom.

Lyhörda för anhöriga

Det är särskilt svårt när en yngre person drabbas av demenssjukdom och blir ofta tungt för hela familjen.

–  Jag försäkrar dem att deras närstående kommer att ha det bra hos oss och att vi arbetar så individcentrerat som möjligt. De kan naturligtvis hälsa på när de vill. Det går också bra att åka hem till exempel över en helg, säger Marco. 

– De gäller för oss att förmedla att vi är vana, men vi försöker också vara lyhörda och möta de anhöriga i deras sorg, säger Stefan Ekborg, undersköterska på Broby gård.  

– Och ingen behöver någonsin vara ensam här. Vi som personal tar rollen som närstående, särskilt om man inte har någon annan, säger Marco.

Individanpassning

Individanpassning innebär att i så hög grad som möjligt fortsätta med sådant man gjort tidigare.

– Många yngre personer med demenssjukdom har en god fysik och en energinivå som de behöver få utlopp för på ett positivt sätt. Därför går vi långa promenader och de kan vara aktiva i att hjälpa till i olika hushållssysslor, säger Stefan.

Måla, spela spel, yoga och trädgårdsarbete är andra aktiviteter. Till sommaren planerar det lantligt belägna boendet att skaffa höns. Djur är som regel populära och Broby gård brukar bland annat få hundbesök.

Stefan säger att det naturligtvis också är skillnad i kulturella preferenser. På de enheter där de bor yngre personer är det ABBA, Rolling Stones och Depeche Mode som spelas.  

–  Vi anpassar också maten för dem som är yngre. De vill hellre ha pizza och hamburgare än pölsa, och uppskattar oftare mat med mer kryddning och från andra länder, säger han.  

Här hittar du alla Vardagas boende för yngre demens