Nyheter

Fingertoppskänslan det viktigaste i omsorgen inom yngre demens

Flera personer på rad gör armhävningar mot en upphöjd stock

Varje individs behov och önskemål står i fokus inom Vardagas omsorg för personer som mitt i livet drabbats av demenssjukdom. Vi strävar efter bevarad självständighet och stöttar i att fortsätta med aktiviteter som ger mening och glädje. Vardaga erbjuder boendeplatser inom området yngre demens bland annat på våra boenden i Huddinge, Bromma, Farsta, Enköping och Malmö.

Söndagsgården i Farsta är ett av våra demensboenden med platser inom yngre demens. Verksamhetschef Olivia Radojkovic anser att det är ganska stor skillnad i omvårdnaden av yngre jämfört med äldre med demenssjukdom.

– Självklart arbetar vi alltid personcentrerat, men behoven skiljer sig mycket mellan de båda åldersgrupperna. Med våra yngre boende måste vi i ännu högre grad verkligen utgå från personen och se hur hen lever just här och nu, säger Olivia.

Som yngre med demenssjukdom är man ofta mer medveten om sin diagnos, kan ha svårare att acceptera den och låta medarbetarna komma nära.

– Då gäller det att vi verkligen har fingertoppskänsla, låter personen vara med i sitt livspussel och bestämma själv hur dagen ska se ut. Vi kan inte arbeta med fasta rutiner i lika hög grad som med våra äldre boende, utan måste vara flexibla och kunna ändra scheman och aktiviteter efter önskemål och behov, förklarar Olivia.

Fortsätta göra aktiviteter man tycker om

Just aktiviteterna är en annan viktig skillnad mellan yngre och äldre med demenssjukdom.

– Det är viktigt att få fortsätta göra det som man tycker om. Våra yngre killar gillar till exempel att jogga, så vår aktivitetsansvariga får följa med ut på en runda. Vi har varit på Gröna Lund, där de boende tävlade i femkamp, åkte berg-och-dalbana och tog en öl. Vi tar vår buss, åker ut och äter lunch eller går på museum. De boendes önskemål för dagen får styra vad vi gör.

Olivia Radojkovic sammanfattar medarbetarnas speciella roll i omsorgen för personer med yngre demens:

– Vi är inte i första hand undersköterskor eller vårdare. Vi är professionella kompisar och deras livlina ut till samhället, vänner och anhöriga. De boendes dagliga välmående är vårt fokus, så att de kan fortsätta leva varje dag med en god livskvalitet.

personer på rad gör armhävningar mot stock

För yngre personer med demenssjukdom är det viktigt att få fortsätta med aktiviteter som man tycker om, till exempel att träna.

Här hittar du alla Vardagas boende för yngre demens