Boende på Vardaga Villa Vallonen bygger en halmbock

Nöjda boende på Villa Vallonen har många aktiviteter att välja på

Vardagas äldreboende Villa Vallonen i Gävle är en av åtta Vardagaverksamheter med 100 procents nöjdhet i Socialstyrelsens brukarundersökning 2024. Det är andra året i rad för Villa Vallonen med samma goda resultat.

Villa Vallonen har 100 procents nöjdhet inte bara på de boendes totala upplevelse, utan även på parametrarna bemötande, trygghet, förtroende, möjligheten att påverka sin vård och omsorg och möjligheten att få träffa läkare.

Firade med smörgåstårta

Väl värt att fira, och det gjordes också med smörgåstårta på en arbetsplatsträff till alla duktiga medarbetare som bidragit till det goda resultatet.

Verksamhetschef Ulrika Haglund och gruppcheferna Anna Eriksson, Cilla Sjöblom och Malin Landberg har samlats för att berätta mer om hur de jobbar.

– Det är en kombination av många olika saker som gör att våra boende är nöjda. Vi har en hög kontinuitet, med i stort sett samma ledning och personal under alla år. Vi arbetar med Vardagas väl beprövade koncept, som Demensakademin där vi är certifierade. Dessutom är vi proaktiva med information till boende och närstående, säger Ulrika.

Vardagas koncept ger stöd i arbetet

De tre gruppcheferna instämmer i att Vardagas koncept är ett värdefullt stöd för deras medarbetare i det dagliga arbetet. De berättar om de många aktiviteterna som ordnas för de boende på Villa Vallonen, som ofta läggs ut på boendets instagramkonto där de närstående kan följa med i allt som sker.

– Sittgympa, bingo och musik är väldigt uppskattat. Nu inför jul har vi byggt vår egen Gävlebock. Flera boende tycker också om att vara med och hjälpa till i köket, berättar Anna, som också understryker att det är viktigt att ta sig tid att sitta och prata med de boende och göra det till en del i vardagen.

Furuviksbarnens minnen och egen Yeti

– Vi har gjort en utflykt till Furuviksparken. Flera av våra boende har varit Furuviksbarn, en slags cirkusartister, när de var unga. Så det var ett besök som väckte många fina minnen. För att minnas jobbar vi också med reminiscensväskan, som innehåller gamla saker och foton från förr och som får i gång samtal, säger Cilla.

Aktivitetsskärmen Yeti används mycket på Villa Vallonen. Det är en stor pekskärm, som kan användas stående som en TV-skärm eller som bord. På den finns bland annat olika spel och pussel, som är anpassade för personer med demenssjukdom. En kvinna brukar lägga ett pussel nästan varje dag, som föreställer henne själv när hon var Furuviksbarn i ungdomen.

– Vi har också använt Yeti till att surfa på Google Earth runt i kvarteren där våra boende har bott tidigare. ”Titta, där är vårt hus” – de känner igen sig och minns, berättar Cilla.

Bra på att lyssna och ta in

Aktiv kan man förstås också vara utomhus. Korta promenader, korvgrillning i trädgården eller en tur med en specialcykel, där medarbetarna kan skjutsa de boende, är omtyckta utomhusaktiviteter.

– Vi är bra på att lyssna och ta in vad de boende vill göra och vad de behöver, sammanfattar Malin.

Kanske är det den enkla förklaringen till hur man når 100 procent nöjda boende?

Boende på Vardaga Villa Vallonen bygger en halmbock

Boende bygger den årliga julbocken

Julbock

Villa Vallonens traditionsenliga julbock

Läs mer om Villa Vallonen