Nyheter

Kycklingar har flyttat in på äldreboendet Villa Hertig Knut

kyckling i äldres händer,

På Vardagas boende Villa Hertig Knut har fem nykläckta kycklingar sett dagens ljus lagom till påsk.

Initiativtagare till projektet är aktivitetsansvariga Jessika Lindqvist. Hon berättar att Villa Hertig Knut redan förra året hade kycklingar, men att dessa då kläcktes med hjälp av en äggkläckningsmaskin.

– I år tog jag med mig en av mina egna hönor hemifrån för att ruva äggen. Det blev Maja som är en dvärghöna. Hon är lagom stor att ha i knät och tycker om att bli gosad med, berättar Jessika. 

Maja fick flytta in med ett eget hönshus, sedan fick hon ett antal ägg att ruva. De äldre på boendet har varit med och sett till att hon har mat och vatten. Det har varit uppskattat att vara med och många av de boende har ofta hälsat på Maja för att se hur hon mår.  

De boende har döpt fem kycklingar

Nu har de fem kycklingarna kläckts.

– På den här rasen ser man utifrån färg vilket kön som kycklingarna har. Det blev fyra hönor och en tupp, säger Jessika.

Tillsammans har de boende på Villa Hertig Knut döpt de fem kycklingarna: Saga, Hilma, Agda, Ida och Gustav. Det är namn som minner om föräldrar och mor- och farföräldrar.

– Sedan var det en boende som tyckte att det är som liten livssaga att få vara med och se kycklingarna ruvas och sedan kläckas. Därför fick en höna heta Saga, säger Jessika.

Många av de boende uppskattar just att få vara med och se livets gång, att trots att man är gammal få uppleva detta igen. Flera har också egna minnen av höns och kycklingar från sin barndom.

Skapar ett lugn att få klappa kycklingar

– Vi märker, inte minst på demensavdelningen, att de som är oroliga blir lugnare av att klappa hönan Maja och bara av att hålla i kycklingarna. Det skapar ett lugn. De får också en social aktivitet att delta i och något att prata om, säger Jessika.

Kycklingarna blir kvar över sommaren

Hönan Maja blir kvar på Villa Hertig Knut tills kycklingarna är tre till fyra veckor gamla. Hon ska lära dem att äta, dricka och ta hand om sig själva innan hon får flytta hem igen. Kycklingarna kommer att bo kvar över sommaren. De ska så småningom flytta ut i trädgården där de får sitt hönshus och en nätad gård. Efter sommaren när det blir för kallt ute får de också flytta hem till Jessikas hönsgård.

nykläckta kycklingar på halm i ultrarött ljus
Nykläckta kycklingar på Villa Hertig Knut
kyckling i äldres händer,
Det skapar ett lugn att få klappa kycklingar
kyckling i hand framför äldre kvinna
Flera äldre har minnen av kycklingar sedan barndomen