Nyheter

Vardagas hemtjänst: ”Det bästa med jobbet är att man får så mycket tillbaka”

Vårdbiträde Tess i blå uniform står bredvid omsorgstagare Ingrid i rutig skjorta

Glädjen i att få jobba med människor var det som gjorde att Theresia Mörlin valde att arbeta i hemtjänsten. Hon har sin arbetsplats i Vardagas hemtjänstgrupp på Mosebacke på Södermalm i Stockholm.

˗ Jag är en social person och tycker det är väldigt givande och trevligt att möta äldre människor som har mycket att berätta. Det bästa med jobbet är att man får så mycket tillbaka. Det ger mig livskvalitet och jag lär mig mycket av våra hemtjänstkunder, säger Tess, som hon kallas till vardags.

Kommunen beslutar

Det är i grunden kommunens biståndshandläggare som beslutar om vilken insats varje person ska ha, utifrån den enskildes behov och önskemål. Sedan väljer personen vilken utförare av hemtjänst som hen vill ha. Vardaga erbjuder hemtjänst i många olika delar av Stockholm och även i Linköping.

Utifrån de beslutade insatserna, hjälper Tess kunderna i deras hem med många olika saker.

˗ Det varierar mycket från person till person. Det kan vara hygien, att klä sig, laga frukost eller lunch, städa, fixa mellanmål eller kaffe, spela musik eller bara prata en stund. Det är viktigt att lära känna personen först så vi kan anpassa oss efter behoven, berättar Tess.

Kontinuitet viktigt

Vardagas hemtjänst skapar trygghet för kunderna framför allt genom kontinuitet. Målet är att varje hemtjänstkund ska få besök av så få medarbetare som möjligt i sitt hem.

˗ Det känns tryggt för både kunder och personal och skapar bra relationer, säger Tess, som besöker ungefär fem olika kunder varje dag, de flesta välkända för henne.

Självklart möter hemtjänstens medarbetare olika utmaningar i sitt arbete. Akuta och oväntade saker kan hända. Tess menar att den goda stämningen i medarbetargruppen då är ett viktigt stöd.

˗ Vi har en bra gemenskap, bra chefer och jag har jättebra kollegor! Jag trivs verkligen på jobbet.

Läs mer om Vardaga Hemtjänst

Här i listan nedan hittar du Hemtjänst i Stockholm